Četvrta generacija terenca
0

Zvanično predstavljen novi Range Rover

Klix.ba
Samo nekoliko sati nakon što su se u javnosti pojavile nezvanične informacije Land Rover je konačno predstavio potpuno novi Range Rover, a koji će svoju zvaničnu svjetsku premijeru imati idućeg mjeseca na pariškom auto sajmu.

Najvažnija promjena u odnosu na treću generaciju trebala bi biti nova "monocoque" karoserija i šasija koji su u potpunosti izrađeni od aluminijuma, zbog čega je lakša za čak 420 kg u odnosu na odlazeći model. To znači da će potrošnja goriva i emisija CO2 biti značajno smanjeni. Također, Land Rover je objavio kako je novi Range Rover dobio i potpuno novi zračni ovjes.

Novi Range Rover ima i 100mm duži međuosovinski razmak, dok je i trag točkova na prednjoj i zadnjoj osovini također porastao. Land Rover tvrdi kako je svaka površina Rangea Rovera u potpunosti nova, što nije spriječilo dizajnere da vizuelno slijede stope njegovih prethodnika. Dakle, dvodijelna vrata prtljažnika, crni nosači krova, upečatljiv logo na poklopcu motora i slični prepoznatljivi detalji su i dalje prisutni. Najvea novost u izgledu Range Rovera su svakako moderna maska i velika svjetla s neizbježnim LED rasvjetnim tijelima.

Kupci će moći birati između tri motora, i to 5,0-litarskog V8 benzinca sa prednabijanjem zraka, te 3,0-litarskog V6 dizela koji je poznat iz modela Discovery i 4,4-litrenog V8 dizela koji je već bio dostupan u odlazećem modela.

Ova tri motora biće uparena s 8-stepenim ZF-ovim automatskim mjenjačem, dok izbor ručnog mjenjača neće biti uopšte ponuđen. Novi Range Rover dobiće i poboljšani Terrain Response 2 sistem za vožnju van ceste, zajedno s sistemima stabilnosti i kontrole trakcije.

Unutrašnjost je očito inspirisana još uvijek aktuelnim modelom, s tim da je primjetno modernizovana detaljima kao što je veliki TFT ekran na mjestu klasičnih intrumenata, pa se parametri vožnje ustvari ispisuju u digitalnoj formi s izgledom analognih intrumenata. Na centralnoj konzoli dominira još jedan 8-inčni ekran koji služi za kontrolu multimedijalnih sistema. U zadnjem dijelu automobila ima i 120 mm više prostora za noge zahvaljujući dužem međuosovinskom razmaku.

Kupci će moći naručiti novi Range Rover sa standardnim zadnjim sjedištima za 3 putnika ili u novoj Executive koncepciji sa samo dva luksuzna sjedišta u zadnjem dijelu.

Potpuno novi Range Rover biće dostupan za narudžbe već od idućeg mjeseca, dok se prve isporuke očekuju početkom 2013. godine. Novi Range će se prodavati u više od 160 zemalja cijelog svijeta. Jasno, Velika Britanija će biti prva zemlja koja će dobiti ovaj superluksuzni SUV, s cijenama koje će počinjati negdje od oko 70.000 funti ili 88.000 eura, dok će najskuplje verzije koštati preko 150.000 eura.