Noviteti
10

Zvanično predstavljen Lexus NX

Klix.ba
Lexus je u potpunosti otkrio svoj novi crossover automobil koji se krije iza oznake NX, a publici će premijerno biti predstavljen za nekoliko dana na Sajmu automobila u Pekingu.

U odnosu na konceptnu varijantu za koju su mnogi smatrali da ima veoma kontroverzan dizajn, produkcijski NX izgleda mnogo smirenije i profinjenije, ali je na kraju ipak manje konzervativan od konkurentskih modela istog segmenta.

Prednjim dijelom automobila dominira velika prepoznatljiva maska hladnjaka koja je postala zaštitni znak novih Lexusa, a tačku na i stavljaju atraktivna kućišta svjetala i LED dnevnih svjetala. Uz standardni paket opreme ispod raskošnih blatobrana su 17-inčne aluminijske felge, dok će se kupcima uz paket opreme F Sport nuditi 18-inčne felge.

Zadnjim dijelom karoserije čija padajuća linija krova donekle asocira na coupe automobile dominiraju LED svjetla i hromirani dvostruki završeci izduvnog sistema. U dio bogate standardne opreme spada i 'head-up' display, a tu je i senzor koji očitava djelovanje G-sila.

U ovom slučaju suvišno je govoriti o kvalitetu materijala koji su korišteni za oblaganje unutrašnjosti. Osnovni model NX 200 pokretat će atmosferski benzinski motor. Pored njega, tu je i turbo benzinac koji s e krije iza oznake NX 200t.

Najsnažniji u ponudi je hibridni NX 300h. Bez obzira na izbor motora Lexus NX moći će se dobiti sa pogonom preko prednje ili preko obje osovine. Više tehničkih detalja bit će objavljeno nakon sajamske premijere.