Konkurencija Audiju TT
0

Zvanično otkriven MINI Coupe

Sarajevo-x.com
Zadivljujući dvosjed koji predstavlja direktnu konkurenciju Audiju TT obećava bolje performanse i upravljanje, a njegova cijena će biti manja za oko 11.000 eura u odnosu na Audi. Mini je objavio zvanične fotografije i snimak koji otkriva izgled novog automobila.

Mini Coupe će dakle biti značajno jeftiniji od Audija TT. Početna cijena je 18.778 eura. Šefovi kompanije garantuju da je ovo MINI sa najboljim upravljanjem u historiji proizvođača. Prodaja će početi u oktobru.

Coupe ima MINI-jevo standardno vješanje, ali i niže težište koje smanjuje naginjanje i povećavaju agilnost. Zadnji spojler se podiže pri brzinama većim od 80 km/h kako bi se povećao downforce. Ovo rješenje se upotrebljava prvi put u historiji MINI-ja.

Opciono sportsko vješanje će biti dostupno sa čvršćim šipkama protiv prevrtanja i čvršće amortizere, a dostupan je i paket John Cooper Works sa posebnim specifikacijama. Ovim se MINI Coupe "spušta" za 10 mm, a podrazumijevaju se i čvršće šipke protiv prevrtanja, kao i amortizeri.

Coupe je baziran na modelu Cooper, a pokreće ga 1,6-litarski motor koji isporučuje 118 KS. Najjača verzija posjeduje turbo punjač i razvija 205 KS. Između njih je detunirana verzija JCW verzije Cooper S, dok je novi dizel SD dobio 2,0-litarski motor sa 138 KS. Cooper će do "stotke" ubrzavati za devet sekundi, dok će JCW verzija to činiti za 6,4 sekunde.

Početna cijena Coupea će biti 18.778 eura, dok će najskuplja JCW verzija koštati 26.852 eura. Ovo se čini kao mnogo novca za MINI, ali s obzirom da je Audi TT sa 2,0-litarskim TFSI motorom skuplji za 3.774 eura i sporiji za dvije desetinke u sprintu od 0 do 100 km/h, cijena se čini prihvatljivom.

Sa krovom u obliku šljema, Coupe sa dva sjedišta se razlikuje od svakog automobila na cesti. Zapremina prtljažnog prostora iznosi 120 litara.

Linija krova je niža za 29 mm u odnosu na standardni automobil, ali se visoki putnici mogu udobno smjestiti. Unutrašnjost MINI-ja je tipična mješavina modernog i retro stila, a izrađena je od visokokvalitetnih materijala.

Vezani članci