Uoči debija u Frankfurtu
0

FOTO+VIDEO / Zvanično otkriven Mercedes SLS AMG Roadster

Sarajevo-x.com
Njemački proizvođač automobila Mercedes je zvanično otkrio svoj SLS AMG Roadster uoči njegovog debija na sajmu automobila u Frankfurtu.

Mercedes SLS AMG Roadster ima troslojni platneni krov koji se može podići ili spustiti za jedanaest sekundi pri brzini do 50 km/h. Krov je potpuno automatski i ima zadnji prozor načinjen od stakla, ali ne zauzima prostor u prtljažniku čija zapremina iznosi 173 litra bez obzira na poziciju krova.

Unutrašnjost je presvučena kožom, ukrašena metalnim ukrasima i opremljena AMG sportskim sjedištima sa AIRSCARF grijačem glave i vrata. Opciono je moguće dobiti audio sistem Olufsen i AMG Performance Media sistem koji uživo prikazuje informacije o automobilu.

Pogon daje 6,3-litarski v8 motor koji isporučuje 563 KS i 650 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa sedmostepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. Automobil težak 1.661 kg od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi. Maksimalna brzina koju može ostvariti iznosi 317 km/h, baš kao što je slučaj i sa SLS-om Gullwing.

Kako bi se osiguralo da se Roadster na cesti ponaša kao i SLS Gullwing, inženjeri su napravili brojna poboljšanja i ojačali šasiju, no uprkos tome, Roadster je u odnosu na coupe teži samo 40 kg.

Mercedes SLS AMG Roadster predstavlja utjelovljenje AMG filozofije njemačkog inženjeringa i izrade. Gullwing model je već oduševio ljubitelje sportskih automobila, a kabriolet bi trebao predstavljati senzaciju.

Cijene još uvijek nisu objavljene, ali će prodaja Mercedesa SLS AMG Roadster početi na jesen.