Noviteti
0

Zvanično otkriven Lamborghini Veneno Roadster

Klix.ba
Kompanija Lamborghini je zvanično otkrila model Veneno Roadster, nakon što su se tri fotografije pojavile na internetu nešto ranije.

Radi se o još jednom ultra ekskluzivnom modelu koji je dio proslave 50. godišnjice kompanije, a bit će limitiran na devet automobila. Cijena bez poreza iznosit će 3,3 miliona eura. Iako je za njega potrebno izdvojiti mnogo novca, automobil neće imati krov.

Lamborghini ga je predstavio kao otvoreni trkaći prototip, a pokreće ga 6,5--litarski V12 motor baziran na onom iz modela Aventador, koji je preuzet od coupea. Ovaj motor isporučuje 750 KS. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko ISR mjenjača, koji ima pet modova. Roadster od 0 do 100 km/h za 2,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 355 km/h.

Automobil je težak tek 1.450 kg, a to je rezultat korištenja karbonskih vlakana u izradi karoserije, dok je i unutrašnjost napravljena uglavnom od istog materijala. Osim odsustva krova, model je zadržao dizajnerske karakteristike cooupea.

Talijanski proizvođač superautomobila, a uskoro i poroizvođač SUV-ova, najavio je proizvodnju devet automobila, koja će početi 2014. godine.