Noviteti
195

Zvanično otkriven Bentley Bentayga, najbrži, najsnažniji i najluksuzniji SUV na svijetu

Klix.ba
Kompanija Bentley je zvanično otkrila izgled potpuno novog modela Bentayga.

Bentley Bentayga je opisan kao "najbrži, najsnažniji, najluksuzniji i najekskluzivniji SUV na svijetu. Kada je riječ o dizajnu, Bentayga vjerno slijedi koncept EXP 9 F, ali je usvojio novu prednju masku koja podsjeća na modele Continental GT i Flying Spur. SUV je dobio LED farove, prednje usisnike u obliku slova B te stražnji dio mišićavog izgleda.

Na krovu su aluminijski nosači, a automobil dolazi s naplacima dimenzija od 20 do 22 inča. Eksterijer neće osvojiti svakoga, no, iz Bentleyja tvrde da je težina smanjena za 236 kg, zahvaljujući upotrebi aluminija umjesto čelika.

Unutrašnjost je zadržala tradicionalni dizajn, a presvučena je vrhunskom kožom. Prisutni su metalni ukrasi, a ugrađen je i infotainment sistem s ekranom od osam inča. Prednja sjedišta imaju grijače, masažere i ventilaciju, kao i 22 moda za prilagođavanje.

Model posjeduje standardni panoramski stakleni krov podijeljen u dva dijela. Prednji se naginje i uvlači, dok je stražnji fiksiran. Ugrađena je i elektronska zaštita od sunca.

Bentley će ponuditi verziju s četiri sjedišta, odnosno dva stražnja zasebna sjedišta sa 18 modova za prilagođavanje. Ova sjedišta također posjeduju grijače, ventilaciju i masažere, kao i naslonjače za noge. Sjedišta razdvaja mala centralna konzola sa držačima za čaše, pretincima i USB portovima.

Kupci mogu naručiti i tablet kompjutere sa 4G, WiFi i Bluetooth podrškom, kao i poboljšani audiosistem.

Bentley Bentaygu pokreće 6,0-litarski twin-turbo W12 motor koji razvija 600 KS uz 900 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa osmostepenim automatskim mjenjačem i pogonom na sva četiri točka. Ultraluksuzni SUV od 0 do 100 km/h ubrzava za samo četiri sekunde prije nego što dostigne maksimalnu brzinu od 301 km/h.

Uprkos impresivnim performansama, potrošnja na 100 km iznosi 12,8 litara, a emisija CO2 je 292 g/km.

Isporuke se očekuju početkom naredne godine, a cijena još uvijek nije poznata.