Noviteti
0

Volvo S80 od sada i sa AWD pogonom

Klix.ba
Dotjerani S80
Dotjerani S80
<b>Volvo</b> nastavlja tendenciju proširivanja svog programa modela sa pogonom na sve točkove te se od sada njihov <b>AWD</b> pogon nalazi i u ponudi za najprestižniji model, <b>S80. </b>

"All Wheel Drive" omogućava najbolje moguće ubrzavanje na svim podlogama kombinovano sa ekstremnom stabilnošću u zavojima. AWD sistem je tip permanentnog pogona na sve točkove te se moment između prednje i zadnje osovine raspodjeljuje automatski, što zavisi od podloge i načina vožnje.

Ova distribucija momenta i snage je u potpunosti regulisana elektronikom koja neosjetno i udobno mijenja odnos pogona među osovinama u zavisnosti od vanjskih parametara.

Volvo S80 AWD posjeduje isti, elektronički kontrolisan, pogon kao i modeli S60, V70 i XC serija. Ovaj pogon je, za sada, isključivo kombinovan sa peterocilindričnim 2,5 turbo motorom smanjenog pritiska sa automatskim mjenjačem. Samopodešavajući ovjes se nalazi u standardnoj opremi dok je DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) sistem u listi doplatnih opcija.

Maksimalna distribucija snage na zadnje točkove je podešena na oko 70% u odnosu na prednju osovinu te pri ubrzavanju zadnji točkovi se nikada ne mogu okretati brže od prednjih. Ovo čini automobil veoma stabilnim i lagodnim za vožnju te je veoma lako održavati pravac pri naglim ubrzanjima.

Pošto hidraulično kvačilo raspoređuje omjer snage između dvije osovine ali ne i između lijeve i desne strane Volvo AWD modeli su opremljeni TRACS (Traction Control System) sistemom na obje osovine. TRACS raspoređuje snagu sa jedne strane na drugu tako što koči onaj točak koji proklizava te šalje tu snagu na onaj točak, na toj istoj osovini, koji posjeduje bolji grip. Funkcije TRACS-a su zasnovane na informacijama koje šalju ABS senzori koji se nalaze na točkovima. Za kraj treba napomenuti da se za sada Volvo S80 AWD ne može kombinovati sa FOUR-C (Continuosliy Controlled Chassis Concept) aktivnom šasijom koja je prezentovana na ekskluzivnom S60 R modelu.