Noviteti
6

Volkswagen predstavio Scirocco GTS

Klix.ba
Uoči premijernog predstavljanja publici, koje će se održati naredne sedmice na Sajmu automobila u Šangaju, Volkswagen je otkrio izgled i tehničke detalje svog modela Scirocco GTS, čiji je dvolitarski motor uz novu oznaku dobio dodatnih 10 konjskih snaga.

Volkswagen je redizajnirani Scirocco treće generacije predstavio prije više od godinu dana. Prije nego što je na scenu došla verzija Scirocco R (265 KS), najsnažniji u ponudi bio je Scirocco 2.0 TSI čiji je dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor u početku razvijao 200, nešto kasnije 210 KS.

Scirocco GTS sada iz iste motorne konfiguracije nudi 220 KS, što je jednako potencijalu srodnog modela Golf GTI i dovoljno da GTS, u kombinaciji sa ručnim 6-stepenim mjenjačem, od 0 do 100 km/h stiže za 6,5 sekundi. Maksimalna brzina automobila iznosi 246 km/h (244 km/h u kombinaciji sa opcionim DSG automatskim mjenjačem).

Scirocco GTS izvana je prepoznatljiv po novim 18-inčnim Norwich aluminijskim felgama, a kupcima će se uz doplatu nuditi i 19-inčne Lugano felge. U oba slučaja iza felgi su crvene kočne čeljusti. U dio serijske opreme GTS-a spadaju i R-Line karoserijske komponente koje uključuju drugačije dizajnirane odbojnike, posebne obloge pragova, krovni spojler i zadnji difuzor zraka. Kao podsjetnik na Scirocco GTS iz 1982. godine, u Volkswagenu su odlučili da kućišta vanjskih retrovizora GTS-a iz 2015. godine budu obojena crnom bojom. Automobil će se nuditi u šest boja karoserije (Flash crvena, Pure bijela, Oryx bijela, Urano siva, Indium siva i Deep crna).

Unutrašnjost je opremljena crnom oblogom krova, a sportskoj atmosferi doprinose trokraki upravljač, izrazito profilisana sportska sjedišta, papučice od nehrđajućeg čelika i karakteristična „loptica za golf“ na ručici mjenjača. Za pojedine dijelove obloga korištena je piano crna plastika, a tu je i nekolicina hromiranih detalja. U dio serijske opreme spada i Volkswagenov najnoviji „Composition Colour“ multimedijalni sistem. Unutrašnjost presvučena crnom kožom, pokretni stakleni krov i bixenon svjetla ipak spadaju u opcionu opremu.

Podsjećanja radi, Scirocco (pustinjski vjetar) prve generacije predstavljen je na Sajmu automobila u Ženevi davne 1974. godine. I kada su mnogi mislili da će ga nasljednik Corrado zauvijek poslati u tvornički muzej, predstavljajući Scirocco treće generacije, u Volkswagenu su 2008. godine ipak mislili drugačije.