Noviteti
0

Volkswagen Phaeton V10 TDI sa 313 KS

Klix.ba
Na 73. Geneva Motor Showu, <b>Volkswagen</b> je prisutnima predstavio trenutno najsnažnije putničko vozilo pokretano dizelskim agregatom na svijetu.

Naravno, radi se o novom Phaetonu sa novorazvijenim i medvjeđe snažnim V10 TDI motorom. Ovaj novi model će u prodaju biti pušten krajem marta u Njemačkoj sa početnom cijenom od 82,600 eura.

Ovaj V10 zapremine 5 litara sa dva turbopunjača razvija okretni moment od 750 Nm pri nevjerovatno niskih 2000 okr/min te oslobađa do sada nepojmljivu snagu za dizelaše od 313 KS. Phaeton ovu enormnu snagu prenosi na točkove putem novo razvijenog 6-stepenog automatskog mjenjača i poznatog 4MOTION pogona.

Potencijalni vozači ovakvog Phaetona mogu bez predrasuda očekivati performanse pravog sportskog automobila. Razvija maksimalnu brzinu od 250 km/h, opet, nažalost, elektronski ograničenu, te ubrzava do "stoje" za ovoliku limuzinu nenormalnih 6,9 sekundi. A činjenica koja još više potiče na divljenje ovom motoru je potrošnja, koja uz ove nevjerovatne performanse i snagu iznosi 11,4 litara na 100 km.

Kao standardna oprema uz Phaeton će dolaziti potpuno kožno okruženje u unutrašnjosti sa električno podesivim sjedištima u čak 12 pravaca kao i električno podesiv obruč volana sa easy-entry sistemom koji pri ulasku vozača postavlja volan u položaj gdje najmanje smeta smještaju vozača za komande ove lađe na točkovima, a kao nezaobilazan dio opreme nalaziti će se ogromni 18-inčni aluminijski naplatci sa mogućnosti izbora boje, a na raspolaganju će biti klasična metalik boja ili završni sloj sa efektom biserne boje.

Kao dodatak Phaetonu V10 TDI ove godine na ženevskom sajmu VW će predstaviti Touareg 2,5 TDI sa 174 KS, Touareg V8 sa 310 KS i V6 TDI verziju Passata sa 180 KS, a moći ćemo vidjeti premijerno novog VW Tourana, predstavnika ove marke u rastućem segmentu jednovolumena, kao i New Beetle Cabrioleta.