Noviteti
17

Volkswagen otkrio obnovljeni Scirocco

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je zvanično otkrila svoj obnovljeni Scirocco, koji će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi.

Coupe iz Wolfsburga star šest godina je zategnuo bore i sada izgleda svježe. Promjena eksterijera nema mnogo. Primijetni su redizajnirani branici i vrata prtljažnika, a tu su i nova bi-xenon svjetla sa LED dnevnim osvjetljenjem. Ove će promjene preuzeti i snažniji Scirocco R.

Kupci će imati mogućnost odabira izneđu pet novih boja eksterijera, Pyramid zlatne, Urano sive, Flash crvene, Pure bijele i Ultra ljubičaste boje. Dostupni su i novi naplaci od legura, a unutrašnjost je izrađena od kvalitetnijih materijala. Tu su i dodatni instrumenti koji pokazuju temperaturu ulja, hronometar i pritisak turbopunjača.

Obnovljeni Scirocco je dobio i redizajnirani upravljač sa ravnim donjim dijelom, a presvučen je kožom. U unutrašnjosti su i novi ventilacijski otvori, kao i instrumenti preuzeti od Golfa GTI. Osim toga, unutrašnjost je opremljena i Dynaudio Excite audio sistemom, ParkAssist sistemom, a tu je i prekriveni pretinac sa naslonjačem do ručne kočnice.

Svi motori imaju stop/start sistem i mod regeneracije baterije, osim onog koji razvija 280 KS i koji će pokretati Scirocco R. Motori su upareni sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, a kao opcija se nudi i dual-clutch DSG mjenjač, koji snagu prenosi na prednje točkove. Ovaj mjenjač nije dostuoan za 1,4-litarski TSI motor.

Osnovni 1,4-litarski TSI motor je nešto snažniji pa isporučuje 125 KS, dok su tri verzije 2.0-litarskog TSI motora također poboljšanje, koje isporučuju 180, 220 i 280 KS. Volkswagen je poboljšao i 2,0-litarski TDI motor, koji razvija 150, odnosno 184 KS u snažnijoj varijanti.

Obnovljeni VW Scirocco će se u prodaji naći u augustu kada je riječ o Evropi, a kasnije će se pojaviti u Južnoj Koreji, Australiji, Rusiji, Argentini i Kini.