Noviteti
0

Volkswagen Golf Variant u BiH

Klix.ba
Volkswagen na tržištu BiH u septembru predstavlja potpuno novi Golf u karavanskoj izvedbi. Ovaj svestrani Golf je baziran na Golf 7 limuzini te koristi tehnologiju i benefit inovativne modularne poprečne matrice (MQB).

Za kupca to znači: smanjenje težine (novi Golf Variant je u zavisnosti od modela lakši i do 105 kg), znatno veću iskorištenost (100 litara više tovarnog prostora u osnovnoj izvedbi), oštrije proporcije, nove sigurnosne i funkcionalne sisteme, nove benzinske i dizelske motore koji su štedljiviji i do 15%, te nove tehnologije vješanja. Time je Golf Variant perfektno vozilo za porodicu i aktivne ljude, kojima je potrebno prostrano i za svaku priliku funkcionalno vozilo.

Golf Variant se nudi sa tri izvedbe opreme, svi standardno opremljeni sa Start/Stop sistemom, te sistemom za regeneraciju baterije. Prvo je karavansko vozilo u klasi koje nudi funkcionalnost nove automatske kočnice nakon sudara (Multicollision brake). Standardna Trendline oprema donosi još i 7 zračnih jastuka, elektro podesive vanjske retrovizore sa grijanjem, info sistem za vozača sa ECO tip funkcijom, elektronsku kontrolu stabilizacije, električne podizače svih stakala, klima uređaj, elektronsku parkirnu kočnicu sa Auto-Hold funkcijom, XDS, sistem za kontrolu pritiska u gumama, asimetrično preklopivu zadnju klupu itd.

Novi benzinski (TSI) i dizel (TDI) motori su korišteni u Golf Variantu na svim nivoima snage (od osnovnog TSI motora sa 63 kW / 85 KS do top motora u ponudi 2.0 TDI sa 110 kW / 150 KS). Također, Golf Variant je dostupan i u 4MOTION izvedbi sa pogonom na sva 4 točka u kombinaciji sa dva dizelska motora.

„Najinteresantnija informacija za BiH tržište je ta da će Golf Variant biti cjenovno čak i povoljniji od Golf limuzine. Razlog je taj sto je Golf Variant sada potpuno evropski proizvod čime se ukida ranije obavezujućih 15% carine, kao i činjenica da smo s Volkswagen AG isposlovali specijalne cijene za Golf Variant kako bi smo stimulisali prodaju karavanske izvedbe. Inače, ovaj karoserijski oblik je izrazito malo zastupljen na balkanskim prostorima dok je, recimo, u Evropi potpuno obrnut trend i više se pažnje poklanja funkcionalnosti vozila. Cijena najpovoljnijeg Golfa Variant sa 1.2l TSI motorom i BlueMotion tehnologijom u BiH iznosi 28.380 KM do registracije i prodaja krece sa 01.09.2013.“ – izjavio je Ismir Omeragić, brand manager Volkswagen putničkih vozila za BiH.