Uoči New York motor showa
0

FOTO / Veća, šira i duža Kia Magentis

Sarajevo-x.com
Južnokorejski proizvođač automobila Kia objavila je prve zvanične skice novog modela Magentisa, koji će svoju premijeru doživjeti na aprilskom New York motor showu.

Novi Magentis će se na tržištima SAD-a i Koreje, gdje je poznat pod imenom Optima naći krajem godine, dok ga evropski kupci mogu očekivati početkom 2011. godine.

Prema informacijama iz Kije, oni su u potpunosti zadovoljni postignutim rezultatima kada je u pitanju futuristički dizajn koji je urađen pod komandnom palicom glavnog dizajnera Petera Schreyera i za očekivati je da će sve nove Kije biti bazirane na dizajnu Magentisa.

Novi Magentis je duži, širi i niži od modela koji će zamijeniti, a ima i veći međuosovinski razmak što će znatno povećati unutrašnjost i prostor za prtljag.

Iako još uvijek nema puno detalja, očekuje se da će Magentis biti pogonjen Kijinim dizel i benzinskim motorima nove generacije. Najviše se očekuje od 2.0-litarskog dizel motora preuzetog iz Sportagea.

Iako Kia ne očekuje da će Magentis ostvariti velike prodajne rezultate, svjesni su da kao proizvođači moraju učestovati na tržistu visoke srednje klase. Pravi rezultati su za očekivati na američkom i korejskom tržištu gdje se očekuje da će kupce privući novi stajling i performanse.