Noviteti
15

Uskoro stiže novi Volkswagen Passat

Klix.ba
Volkswagen je gotovo neprimjetno objavio fotografiju kojom najavljuje dolazak novog Passata.

Premijera potpuno novog Passata planirana je za idući mjesec, a "teaser" fotografija otkriva nam da možemo očekivati potpuno nova LED svjetla i široki agresivan prednji dio. Također, Passat koji je na ovoj fotografiji prekriven otkriva da će nova generacija biti izraženo sportski oblikovana, kako svojim proporcijama tako i širokim blatobranima i niskom bočnom linijom.

Evropski model će biti nešto manji od svog prethodnika a ujedno će za njegovu konstrukciju biti obilno korišten aluminijum i čelik visoke čvrstoće. Takav pristup omogućiti će da ukupna masa novog Passata bude do 85 kg manje nego što je to bio slučaj sa uporedivim prethodnikom i još uvijek aktuelenim modelom.

Volkswagen još uvijek krije detaljne specifikacije novog Passata, ali su već potvrdili da će biti ponuđen sa twin-turbo 2.0-litarskim TDI motorom koji razvija 240 KS i 500 Nm okretnog momenta. Ovaj motor će će biti povezan sa sedmostepenim DSG mjenjačem i pogonom na sva četiri točka, te bi u prosjeku trebao trošiti oko 5 l/100 km.

Novi Passat će također biti ponuđen i sa "plug-in" hibridnim pogonskim sistemom koji će imati 1,4-litarski TSI benzinski motor i elektromotor koji proizvodi 102 KS. Ovaj pogon bi u u kombinaciji Passatu trebao obezbjediti maksimalnu snagu od 204 KS i doseg na isključivo električni pogon od 50 km.