Noviteti
0

U Turskoj predstavljena Fiat Linea

FENA
U Istambulu je europskim novinarima predstavljena Linea, nova talijanska kompaktna limuzina. Radi se o atraktivnoj trovolumenskoj izvedenici Grande Punta, kojem je međuosovinski razmak povećan sa 251 na 260 cm.

Prvi su dojmovi iznad svih očekivanja i zbog toga najavljena ulazna cijena od nešto više od 13.500 eura za elegantnu i solidnu limuzinu dugačku 456 cm, s prtljažnikom od čak 500 litara djeluje primamljivo. Zasluga je to proizvodnje u turskom pogonu Bursa, u joint-ventureu Fiat Auta i Tofasa.

[SLIKA]4[/SLIKA] Izvrstan uspjeh Grande Punta i očekivan dobar start Brava upotpunit će naš treći važan novitet - Linea, izjavio je Fiatov šef Luca de Meo. Ovo je novi Fiatov 'svjetski model' (prvi je bio Palio), jer će se uskoro pokrenuti proizvodnja u Kini, Rusiji i Argentini. Zbog toga je ključna riječ na prezentaciji bila 'internacionalizacija'. Dizajn je mješavina stila Grande Punta i Brava (naglašeno je da se Linea smješta između ta dva modela), izvedba je solidna i na razini (skuplje) konkurencije, a linija stražnjeg dijela riješena je vrlo uspješno i privlačno.

Uz elegantnu formu i velik prtljažnik, osiguran je koeficijent otpora zraka od samo 0,27, što je jamstvo dobrih performansi i s razmjerno slabim motorom. Tako osnovni model sa 8-ventilskim benzincem 1.4, snage 77 KS i okretnog momenta od 115 Nm, razvija 165 km/h i do stotke ubrzava za 14,6 sekunda. Većini prosječnih kupaca više nije ni potrebno. Povoljna je i potrošnja - prosječno 6,3 litara. To je jedan od rijetkih motora u klasi koji je zadržao jednostavnu izvedbu s jednim bregastim vratilom i dva ventila po cilindru, što je vrlina na manje zahtjevnim tržištima (niža cijena, jeftinije održavanje).