Noviteti
10

U Fordu razmišljaju o još lakšem Focusu RS

Klix.ba
Iako se aktuelni Focus RS s pravom gura među najbolje sportske automobile u svojoj klasi, Ford bi mogao otići i korak dalje, jer u kompaniji razmišljaju o produkciji ograničene serije koja bi bila dodatno olakšana.

Prema informacijama koje stižu iz Velike Britanije, u Fordu uveliko razmatraju mogućnost proizvodnje ograničene serije dodatno olakšanog novog Focusa RS čija bi masa trebala biti smanjena 100 kilograma. Ako zamisao dobije "zeleno svjetlo", Fordov sportski automobil sa integralnim pogonom bio bi opremljen pojedinim karoserijskim elementima od karbona, karbonsko-keramičkim kočnicama i aluminijskim komponentama ovjesa. U svrhu "dijete" automobil bi trebao imati manje opreme i manje komponenti koje brinu za zvučnu izolaciju.

S obzirom da su u Fordu naglasili da je optimalna snaga četverocilindarskog 2,3-litarskog turbo-benzinskog motora već ostvarena (350 KS), nema najava da bi olakšani "hardcore" Focus mogao dobiti još snažniji motor, ali se očekuje elektronski kontrolisana ograničena blokada prednjeg diferencijala i posebno pripremljen automatski mjenjač sa dva kvačila koji bi trebao zamijeniti sadašnju 6-stepenu ručnu opciju.

Dok čekamo olakšani Focus RS, koji bi do "stotke" trebao stizati brže od Mercedesa AMG A45 (što je jedan od ciljeva Forda), podsjećamo da njegova standardna verzija od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,7 sekundi. Očekuje se da će prodajna cijena olakšanog Focusa RS iznositi oko 57.000 eura.