Fabia u IRC izdanju
0

U čast šampionske titule

Sarajevo-x.com
Škoda i Škoda Motorsport odjel odlučili su na adekvatan način proslaviti ovogodišnju šampionsku titulu u Intercontinental Rally Challenge takmičenju, a koju im je svojim odličnim vožnjama kroz cijelu sezonu priskrbio finski vozač Juho Hanninen.

Kako bi u potpunosti marketinški iskoristili šampionsku titulu u IRC-u ove sezone Škoda je predstavila posebnu verziju Fabije RS.

Prije svega, pažnju će privući posebna boja karoserije koja u predstavlja svojevrsnu repliku izgleda takmičarske i šampionske Fabije S2000. Takozvana Rally Green zelena boja posebno se ističe uz bijele dijelove karoserije, poput krova i poklopca motora, dok "takmičarski" izgled upotpunjuju bijeli 17-inčni naplaci od lake legure ali i naljepnice koje su identične onima na pravoj relijaškoj verziji Fabije.

Kako bi izgled bio upotpunjen dostojnim performansama, ova Fabia RS je pogonjena 1,4-litarskim turbobenzinskim motorom koji proizvodi 180 KS i 250 Nm okretnog momenta. Za bolji i brži prenos snage do točkova i podloge zadužen je napredni DSG mjenjač sa dvostrukim kvačilom i sedam stepeni prenosa.

Tako će uz upečatljiv izgled Fabia RS u ovom replika izdanju imati i sasvim zabavne performanse, gdje se prije svega ističe ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde ali i maksimalna brzina od 224 km/h.

Za sada Škoda nije htjela ni najaviti koliko bi ovakva Fabia trebala koštati, ali je već sada poznato da će proizvodnja biti ograničena na svega 200 primjeraka.