Noviteti
94

U Aston Martinu ne žele odustati od ručnih mjenjača

Klix.ba
U čuvenoj britanskoj automobilskoj kompaniji Aston Martin kažu da žele biti posljednji proizvođač sportskih automobila koji će svojim kupcima nuditi ručne mjenjače.

Iz Aston Martina stiže obećanje da će u svojim automobilima nuditi (i) ručne mjenjače dok god je to moguće, a iza obećanja stoji prvi čovjek Aston Martina Andy Palmer koji često voli naglasiti da uopšte nije ljubitelj automatskih mjenjača sa dva kvačila, jer ih smatra preteškim i suviše komplikovanim.

U intervjuu koji je dao novinaru američkog magazina Car & Driver, Palmer je također spomenuo da će se buduća produkcija Aston Martina zasnivati na sedam standardnih modela.

Nakon nedavnog predstavljanja modela DB11, naredne godine trebala bi stići zamjena za aktuelni model V8 Vantage koju će pokretati 4-litarski benzinski biturbo V8 motor "posuđen" iz AMG-a.

Iako se u Astonu "zaklinju" u svoj legendarni V12 motor, Palmer je priznao da će se spomenuti V8 motor u doglednom vremenu vjerovatno koristiti i u nekim drugim modelima Aston Martina, a već se zna da na pojedinim tržištima britanske kompanije traže V8 opciju uz model DB11.

Nakon predstavljanja novog V8 Vantage, Aston Martin će pripremiti zamjenu za model Vanquish, a u produkciju će do kraja dekade stići i konceptni crossover DBX koji bi se trebao proizvoditi u novoj tvornici u Velsu.

Pored modela DB11, V8 Vantage, Vanquish i DBX, u Aston Martinu pripremaju još tri modela, a jedan od njih mogao bi biti novi Rapide. Supersportski automobil koji Aston Martin u tišini razvija s F1 timom Red Bull ne smatra se članom Astonove buduće produkcije, jer će biti proizvedeno samo 99 primjeraka.