Simbol Istočne Njemačke
0

Trabant se vraća kao električni automobil

Sarajevo-x.com
Trabant, nacionalno auto komunističke Istočne Njemačke, ponovo će biti rođen kao električno vozilo koje će odgovarati zahtjevima vozača koji brinu za svoju životnu okolinu, prenosi Telegraph.

Novi model će premijerno biti predstavljen na Frankfurt Auto Showu slijedećeg mjeseca, gotovo 20 godina nakon pada Berlinskog zida i prestanka proizvodnje.

Njegovi se proizvođači nadaju da će novi model zaustaviti silne šale koje su pravljene na račun automobila. Proizvedeno je ukupno tri miliona automobila čije ime znači "pješadinac". Buka koju je proizvodio njegov motor, nakon pada Berlinskog zida 1989. godine dočekana je sa podsmijehom u zapadnoj Njemačkoj.

Iako se Trabant ne može nadmetati sa Audijem, BMW-om ili Mercedesom, on je ipak uspio pronaći svoj put do srca zapadnjaka i danas se 50.000 primjeraka još uvijek nalazi na ulicama.

Novi model, Trabant nT pokušaće postati retro hit za zeleno osviješćene vozače. Imaće solarni panel na krovu, rezervoar za gorivo u slučaju nužde, a moći će prelaziti više od 200 km prije punjenja.

Njemačke vlasti žele vidjeti milion električnih vozila na ulicama do kraja 2020. godine i svi veliki proizvođači automobila snažno investiraju u ovo polje.