Noviteti
0

Toyotin Auris stiže i kao Blade

Sarajevo-x.com
Toyota je ponudila u Japanu novi kompaktni automobil sa petero vrata "Blade" koji je tehnološki blizanac nedavno predstavljenog modela Auris. U Toyoti očekuju da će mjesečno prodavati 3.000 takvih modela, prije svega višečlanim porodicama.

Novi Blade pogonjen je motorom 2,4 litra i prodavaće se za 2.247.000 do 2.772.000 jena (otprilike između 14.000 i 18.000 eura).

Bladea u Toyoti ističu kao automobil koji je izuzetno lagan za upravljanje i da se njime, uprkos veličini, upravlja kao višerazrednom limuzinom.

"Blade je izrađen tako da je ne samo lagan za vožnju nego ispunjava i sve druge zahtjeve kupaca koji žele kola luksuzne proizvodnje," izjavio je na konferenciji za štampu predsjednik Toyote, Kacuaku Vatanabe.

On je rekao da automobili sa petero vrata na japanskom tržištu učestvuju sa 30%, ali da većina njih ima motore manje zapremine, do 1,5 litara. Toyota je zbog toga ponudila tržištu luksuzni model automobila sa prostranim prtljažnikom i petim vratima, koji ima jači motor i vrhunskog je kvaliteta, kazao je Vatanabe.

Za sada Toyota Blade nudi se isključivo domaćem (japanskom) tržištu i još ne postoje planovi za komercijalizaciju u inostranstvu.