Noviteti
0

Toyota pripremila lakši i snažniji GT 86

Piše: E. T.
Iz Toyote stiže dobra vijest za sve one koji su smatrali da njihov sportski coupe GT 86 zaslužuje više konjskih snaga i manje kilograma. Japanska automobilska kompanija pripremila je brojčano limitiranu (lakšu i snažniju) seriju koja će se nuditi pod oznakom 86 GRMN.

Preliminarne najave o lakšoj i snažnijoj verziji Toyotinog modela GT 86 desile su se na posljednjem održanom Sajmu automobila u Tokiju, kada je Gazoo Racing skinuo plašt s konceptnog modela GRMN 86 koji će se sada u dorađenom izdanju, na radost mnogih, nuditi kao produkcijski automobil. Loša vijest u svemu tome je što će Toyota ponuditi samo 100 primjeraka po cijeni od 53.800 dolara, a svi su namijenjeni japanskom tržištu (gdje se vozi lijevom stranom ceste).

Toyotinu Gazoo Racing Masters of Nürburgring (GRMN) ediciju pokreće atmosferski boxer motor čija je snaga sa 200 podignuta na 219 konjskih snaga koje se na zadnju osovinu prenose preko ručnog 6-stepenog mjenjača sa skraćenim prenosnim odnosima. Pored dodatnih konjskih snaga, ukupnim performansama doprinosi i činjenica da je ova 86-ica lakša za 100 kilograma.

Tu su i nove aerodinamičke karoserijske komponente, zaključno sa drugačijim prednjim usmjerivačem zraka i velikim zadnjim spojlerom. "Skidanju kilograma" pomogao je karbonski poklopac motora, ali i bočna stakla koja su napravljena od pleksiglasa. Uz čvršći ovjes sa novom geometrijom, zadnje gume na 17-inčnim felgama sada su šire. Unaprijeđene su i kočnice, pa sada ventilirane diskove većeg promjera zaustavljaju snažnije čeljusti sa šest klipova naprijed, odnosno četiri klipa nazad.

Toyota će produkcijski 86 GRMN zvanično predstaviti publici na Sajmu automobila u Tokiju koji će se održati narednog mjeseca.