Noviteti
22

Toyota predstavila Hilux za evropsko tržište

Klix.ba
Toyota je predstavila svoje novo izdanje popularnog kamioneta Hilux s evropskim specifikacijama koje uključuju 4 motora u ponudi.

Novi Hilux izvana je veoma sličan ranije predstavljenoj varijanti koja je namijenjena za prodaju na vanevropskim tržištima, a minimalne razlike modela koji će se prodavati u Evropi vidljive se na drugačije dizajniranoj masci hladnjaka i kućištima prednjih svjetala u koja su integrisana LED dnevna svjetla. Tu je također i usisnik na poklopcu motora, kao i dodatno prošireni blatobrani. Evropljanima će se Hilux ponuditi sa novim dizajnom 17 i 18-inčnih aluminijskih felgi.

Unutrašnjost je opremljena kvalitetnijim oblogama, novodizajniranim upravljačem, poboljšanim sistemom grijanja i provjetravanja i multimedijalnim sistemom kojim se upravlja preko 7-inčnog displeja osjetljivog na dodir. „Tačku na i“ stavlja bolja zvučna izolacija.

Hilux se nudi sa 3 dizelska i jednim benzinskim motorom. Najslabiji dizelski motor u ponudi je 2,5-litarski D-4D koji razvija 102 KS i 260 Nm najvećeg obrtnog momenta, a na vrhu dizelske ponude je 2,8-litarski D-4D motor sa 176 KS i 450 Nm najvećeg obrtnog momenta. 2,7-litarski benzinski motor nudi 165 KS i 245 Nm najvećeg obrtnog momenta. U zavisnosti od izbora motora Hilux se može dobiti sa unaprijeđenim 6-stepenim ručnim ili potpuno novim 6-stepenim ECT automatskim mjenjačem. Prijenos snage vrši se na zadnju osovinu, a opciono se može dobiti i pogon preko obje osovine.

Pored znatno kruće šasije, novi Hilux opremljen je nekolicinom sistema za pomoć vozaču među kojima su aktivna kontrola trakcije (A-TRC), pomoć prilikom spuštanja na naglašenim nizbrdicama (DAC) i pomoć prilikom polaska na uzbrdicama (HAC).