Noviteti
5

Stiže novi MINI Clubman ALL4

Klix.ba
Izlazak na tržište novog MINI Clubmana prati najnoviju generaciju modela britanskog brenda u njenom pohodu na osvajanje premium kompaktne klase. Dodatni zamah sada dolazi i od sistema na sva četiri točka ALL4. Novi MINI Clubman ALL4 garantuje još sportskiji, ali još uvijek izrazito ekskluzivan doživljaj zabave u vožnji.

Najnoviji MINI sad je također dostupan i s pogonom na sva četiri točka; novi MINI Clubman ALL4 spaja inovativan koncept vozila u segmentu premium kompaktnih automobila s još sportskijom i prilagodljivijom verzijom zabave u vožnji koja je postala prava odlika marke MINI. Novo razvijeni sistem pogona na sva četiri točka za najnoviju generaciju MINI-ja dostupan je u dvije varijante motora.

Premijera nove generacije ALL4 sistema pogona na sva četiri točka s elektrohidrauličnom regulacijom, optimiziranom težinom i povećanom efikasnosti kod najvećeg i najsvestranijeg MINI modela; idealna alternativa i nadopuna karakterističnom MINI pogonu na prednjim točkovima koja se može pohvaliti novim načinom sastavljanja s kosim zupčanikom za preuzimanje snage na prednjoj osovini, pogonskom osovinom u dva dijela za prijenos snage i Hang-On kvačilom s više lamela na diferencijalu zadnje osovine.

Raspodjela pogonskog okretnog momenta između prednjih i zadnjih točkova precizno se prilagođava danoj situaciji zbog međusobne povezanosti kontrolne jedinice pogona na sva četiri točka i sistema Dinamičke kontrole stabilnosti (Dynamic Stability Control, DSC): Rezultat je brzi odgovor na promjene u stilu vožnje i cestovne površine koji omogućuje izuzetno sportsko baratanje i superiorne osobine prianjanja bez obzira na vremenske uslove i uslove na cesti.

Novi MINI Clubmana ALL4 (kombinirana potrošnja goriva: 6,9 – 4,8 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 159 – 126 g/km) stiže opremljen izuzetno snažnim motorima najnovije generacije s tehnologijom MINI TwinPower Turbo, a usto i najnovijim verzijama ručnog i automatskog Steptronic prijenosa. MINI Cooper S Clubman ALL4 dolazi s dvolitrenim benzinskim motorom s četiri cilindra (192 KS) i ručnim mjenjačem sa 6 brzina u standardnom paketu, kao i dodatno dostupnim Steptronic automatskim prijenosom s 8 brzina MINI Cooper SD Clubman ALL4 s dvolitrenim dizelskim motorom i sa četiri cilindra ima 190 KS i Steptronic automatski prijenos s 8 brzina u standardnoj opremi.

Visokokvalitetna tehnologija ovjesa jedinstvena među konkurencijom odlikuje se ovjesom s jednim spojem na prednjoj osovini i multilink zadnjom osovinom. Maksimum okretnosti zahvaljujući velikoj širini (osovinskom razmaku kotača) i rotacijski krutoj konstrukciji karoserije s optimiziranom težinom i dalje su velika dinamička prednost i za ovaj MINI, dok za preciznu upravljivost brine elektromehanički potpomognuto upravljanje s funkcijom Servotronic u standardnom paketu opreme.

MINI Clubman ALL4 u standardnom paketu dolazi sa sistemima Dinamičke kontrole stabilnosti (Dynamic Stability Control DSC), uključujući i Dinamičku kontrolu trakcije (Dynamic Traction Control DTC), Elektroničku kontrolu blokade diferencijala (Electronic Differential Lock Control EDLC) i sistem kontrole performansi Performance Control. U dodatnoj opremi su dostupni sportski ovjes i sistem Dinamičke kontrole amortizera (Dynamic Damper Control). Standardna oprema još uključuje i točkove od legura lakih metala u veličini 17 inča.

Novi MINI Clubman sad je dostupan u osam različitih pogonskih varijanti. Proširena mogućnost izbora za koncept vozila koji je jedinstven u kompaktnom segmentu u tradiciji klasičnog 'shooting brake' tipa karoserije; karakterističan dizajn karoserije s dinamično izduženom siluetom, snažne konture 'ramena', duga linija krova i zadnji dio s kosim padom; optimizirana aerodinamična svojstva zahvaljujući zračnim zastorima u obliku zračnih usisa na prednjem braniku i otvora za zrak iza lukova prednjih kotača, poznatih po nazivu 'Air Breathers' (zračni odušci).

Visokje i nivo prilagodljivosti zbog četvero bočnih vrata i karakterističnih vrata prtljažnika nazad koja se otvaraju na stranu. Pet jasno definiranih sjedala i zapremina prtljažnog prostora: 360 litara upotpuniće upotrebljivost ovog MInija, dok se nasloni zadnjih sjedala dodatno mogu podijeliti kod preklapanja u omjeru 40 : 20 : 40.

Prepoznatljivo dizajniran interijer i ovdje dolazi sa širokom prednjom plohom i okvirom instrumentne ploče u gornjem dijelu, a tu je i instrumentna ploča raspoređena na stupu upravljača. Središnji instrument s različitim opcijama prikaza; intuitivna i samorazumljiva jedinica upravljanja automatskom klimom; središnja konzola s električnom parkirnom kočnicom, pretincima za odlaganje, dva držača za piće, MINI kontrolerom i naslonom za ruke detalji su koji čine ovaj MINI poželjim i vrlo savremenim.

Vezani članci