Noviteti
0

Stiže novi Ford Focus RS

Sarajevo-x.com
Iako bi iz "Forda" tek trebalo da potvrde dolazak novog modela, uspjeh trenutnog modela je ohrabrio ovog proizvođača da ozbiljno razmišlja o početku novog projekta.

Ova RS-verzija nove generacije Fordovog Focusa bi mogla biti pokretana benzinskim motorom sa turbopunjačem kao i elektromotorom montiranim na zadnju osovinu, riječi su izvora bliskih kompaniji.

Derrick Kuzak, čovjek zadužen za globalni razvoj, je potvrdio na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi da će kompanija proizvesti posve novi Focus.

Izvori kažu da će ovaj model koristiti Fordov 2,0-litarski Ecoboost benzinski motor sa turbopunjačem isporučivati 250 KS i imati pogon na prednje točkove.

U "Fordu" su započele diskusije o imenu novog modela. Prethodni "nabrijani" modeli su na različitim tržištima nosili i različite oznake kao što su ST, SVT i XR.

Kako god bilo, novi Focus RS mora biti značajno snažniji, što nije lak zadatak, jer neće biti u mogućnosti koristiti petocilindrični turbomotor sa 345 KS koji je odgovarao Focusu RS500.

RS Team koji predvodi Jost Capito novim automobilom želi da pokaže i zabrinutost za životnu sredinu time što će koristiti 2,0-litarski Ecoboost sa električnim motorom montiranim na zadnju osovinu.

Pouzdani izvori bliski kompaniji za "Autocar" kažu da je RS Team počeo vršiti konceptna istraživanja kako bi uspješno kombinirali sa električnim motorom.

"Ford" je već proučavao ovu tehnologiju u konceptu Reflex iz 2005. godine. Ova tehnologija omogućava korištenje relativno malog motora, ali visoki obrtaji koje omogućava električni motor obezbjeđuju automobilu visoke performanse. Također, dobija se i pogon na sva četiri točka bez korištenja kompleksnih konvencionalnih sistema.

Električni motori su također kompaktni tako da će biti lako pronaći prostor za njih, kao i za kućište baterije koja ih napaja.

Hibridni Focus RS će vjerovatno parirati performansama modela RS500, ali će biti dosta ekonomičniji i emitirati će manju količinu CO2.

U zavisnosti od veličine, odnosno snage baterije, novi RS će moći prelaziti određenu kilometražu bez emisije CO2.

Hibridni Focus RS će predstavljati novitet u kategoriji vozila koja promoviše očuvanje životne sredine, a u kojoj se nalazi i novi hibridni Porsche 911 GT3.

U kompaniji smatraju da je sportski hibridni automobil esencijalni dio "Fordove" budućnosti.