Novi crossover
0

Stiže Juke, funky alternativa iz Nissana

Sarajevo-x.com
Nissan je u susret velikom ženevskom Sajmu automobila objavio prve zvanične fotografije novog, zaobljenog crossovera koji nastoji ponoviti uspjeh Qashqaija, nudeći kupcima funky alternativu običnom superminiju.

Nissan Juke kreće u prodaju od oktobra, nakon svjetske premijere na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Juke će se sa svojih 406 cm dužine, 157 cm visine i međuosovinskim razmakom od 2.530 mm svrstati na pola puta između Nota i Qashqaija. U Nissanu su ovaj model zamislili kao alternativu tradicionalnim europskim hatchback automobilima, a 500.000 do sada prodanih primjeraka modela Qashqai kompanijinim čelnicima daje povoda za optimizam.

Cijena modela sa 187 konjskih snaga i 1.6 litarskim turbo motorm će iznositi oko 14 hiljada eura i bit će konkurencija Vauxhall Merivi i MINI Countrymanu.

Dizajn je rađen u Nissanovom dizajn centru u Londonu, a vozila će se proizvoditi u tvornici u Sunderlandu. Juke su opisali kao kombinaciju žestine SUV-a i sportskog stila.

Juke će na evropskom tržištu biti dostupan sa tri različita motora, jednim dizel i dva benzinca. Na vrhu ponude je novi 1.6 litarski benzinac sa turbo punjenjem sa 190 konjskih snaga. Drugi beznski motor je također novi Nissanov proizvod, 1.6 litarska verzija sa 117 konjskih snaga, dok je dizel Renaultov 1.5 litarski motor sa 110 konjskih snaga.

Vezani članci