Velika ofanziva Citorena
0

Stiže još jedan DS

Sarajevo-x.com
Citroen je, očito ohrabren izuzetno dobrim odzivom javnosti u vezi novog modela DS3, najavio još noviteta za predstojeći sajam automobila u Ženevi. S obzirom na to da ime DS postepeno postaje sinonim za luksuz i poseban dizajn, tako će i novi DS biti zaista poseban i privlačan automobil.

Naime, u Ženevi koja će, uprkos ekonomskoj krizi, obilovati izuzetnim brojem svjetskih premijera Citroen namjerava predstaviti konceptni model DS High Rider, a koji će biti i svojevrsna najava nešto konvencionalnijeg modela DS4.

Neobičan trovratni koncept u suštini vrlo dobro skriva već spremnu serijsku verziju neobičnog crossover modela koji ima namjeru konkurisati automobilima kao što je također tek predstavljeni Nissan Juke. Odličan dizajn otkriva nove fludinije linije i smjelo oblikovane panele karoserije, s tim da je jasna i veza sa izvornim modelom koji bi u ovom slučaju trebao biti popularni C4. Već je poznato da će serijska verzija modela DS High Rider imati dodatni par vrata, te da će na tržište prije svega stići model DS4 koji je zanosvan na potpuno novoj platformi nove generacije kompaktnog modela C4. Kao i u slučaju manjeg C3, tako će i C4 uz standardne trovratne i petovratne verzije imati luksuznu i avangardnu DS verziju, ali i crossover verziju koju je najavio High Rider.

Konceptni High Rider će uz odličan dizajn predstaviti i citorenov potpuno novi hibridni pogon koji kombinuje savremeni dizelski HDi motor sa filterom čestica čađi i napredni elektromotor koji obezbjeđuje dodatnu snagu ali i smanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova. Zanimljivo je da će električni motor sa baterijama biti smješten iznad zadnje osovine, na koju će i prenositi snagu, pa će tako High Rider na vrlo profinjen način dobiti i pogon na sve točkove.

Prema prvim najavama nove verzije DS porodice trebale biti stići na tržište početkom 2011. godine, dok Citroen ne namjerava previše odmarati, pa su već sada najavili da će uskoro predstaviti i jedan veliki DS koji će biti zasnovan na luksuznom modelu C5.