Noviteti
0

Stiže i Variant Passat

Sarajevo-X
Volkswagen je objavio i prve zvanične fotografije novog Passata Variant, koji će na tržište u Evropi doći tek u avgustu ove godine.

Karavanska verzija novog passata se od klasičnog sedana, očekivano, konstrukcijski razlikuje tek iza zadnje osovine, dok su izmjene na bočnoj projekciji vidljive već od B nosača karoserije. Tako će i eventualni kupci Varianta dobiti prepoznatljivu V masku i elegantna svjetla, ali i znatno duži automobil.

Variant karakterišu poprilično dinamične i prije svega elegantne dizajnerske linije. Bok automobila je privlačan i zahvaljujući donjoj liniji prozora koja se blago uzdiže prema D nosaču, a ni sama peta vrata više nisu tako okomita. Usprkos elegantnom dizajnu praktičnost i upotrebljivost nisu narušeni, pa će Passat Variant moći poslužiti i kao pravi porodični tegljač.

Potvrda toga dolazi u podatku da maksimalna zapremina prtljažnog prostora iznosi čak 1.731 litar, što je za 131 litar više od prethodnika. Rast tovarnog prostora je rezultat i rasta vanjskih gabarita, te je tako novopečeni karavan za 1.9 cm viši, 9.2 cm duži i 7.4 cm širi od modela kojeg je nasljedio. Praktičnost Passata Variant je unaprijeđena i opcionalnim hidropneumatskim zadnjim ovjesom koji automatski podešava visinu podnice od tla. U samom prtljažnom prostoru raduje prisustvo «šinskog» sistema koji dodatno osigurava teški prtljag.

Unutrašnjost i spisak opreme je identičan klasičnoj verziji, kao i bogata paleta agregata koja se sastoji od 1.6 FSI, 2.0 FSI, 2.0 TFSI i 3.2 FSI V6 benzinskih jedinica, te poznatih 1.9 TDI i 2.0 TDI agregata kojima će se naknadno pridružiti 2.0 Tdi sa 170 KS. Uz modele sa TDI agregatima biti će dostupan i hvaljeni DSG mjenjač.

U proteklih pet generacija proizvedeno je preko 4.3 miliona jedinica Passata Variant, a novi model će očito nastaviti tradiciju.

Elvir Zubović