Volkswagen potvrdio
0

Stiže Baby Porsche Boxster

Sarajevo-x.com
Volkswagen grupacija je otkrila da trenutno procjenjuje mogućnost izrade novog modela koji će se pridružiti njenoj Porsche floti. Iz grupacije su potvrdili da Porsche ostaje baziran na svojim modelima 911, Boxster, Cayenne i Cayman, i da će tako ostati ali da se razmatra početak proizvodnje manjih sportskih auta i SUV-ova. Prvi od njih bio bi Baby Porsche Boxster.

Neki od izvora bliskih Volkswagenu su rekli da 'novi 365', mašina srednjeg nivoa, ipak neće biti model koji će se prodavati ispod cijene, uprkos pričama da će biti tako.

Kada se da konačno zeleno svjetlo za njegovu proizvodnju, koštaće najvjerovatnije oko 39.000 eura.

Očekuje se da će model 356 biti zasnovan na novoj metalnoj i aluminijskoj platformi koju razvija Audi za svoj vlastiti R4 model, sportski auto sa mašinom srednje snage.

Rad na R4 uveliko napreduje i na tržištu bi se trebao pojaviti u junu 2011.

Međutim, Porscheova verzija automobila, koja neće stići prije kraja 2012., bi ipak trebala biti značajno drugačija.

Vjerovatno je da će sa Audijem dijeliti transmisiju jer je korištenje longitudinalne jedinice u modelima 911 i Boxster bilo izuzetno skupo.

Očekuje se da će mašina biti dobra za postizanje 250 konjskih snaga. To je doslovno isti ulazni nivo kao kod današnjeg Boxstera, iako će ekonomičnost u potrošnji goriva zasigurno biti bolja.

Bez obzira na to, stručnjaci vjeruju da 356 i Boxster neće moći biti rivali jer već cure informacije da će proizvodnja narednih generacija Boxstera i Caymana njih plasirati mnogo više na tržišnoj poziciji.