Prije zvanične premijere
0

Stigao šesti Golf!

Sarajevo-x.com
Nekoliko dana prije nego što je Volkswagen najavio objavljivanje prvih zvaničnih fotografija šeste generacije svog Golfa, čuda Interneta su po ko zna koji put odradila svoje, te je već sada do u detalje poznato kako će izgledati novi njemački bestseller.

Kao što je i bilo poznato, svoju pravu premijeru „u živo“ Golf šeste generacije imaće na sajmu automobila u Parizu, a sam značaj ovog modela više i nije potrebno naglašavati, s obzirom da je kroz prethodne generacije definitivno postao i ostao okosnica ove klase.

Ipak, prvo pojavljivanje zvaničnih fotografija pratila je i djelimična nevjerica. I pored poznavanja dizajnerske filozofije Volkswagena gdje su inovacije i avangardna rješenja potpuna nepoznanica, nemoguće je oteti se utisku da je ovdje riječ o tek opsežnijem redizajnu. Naravno, koliko god novi dizajn izgledao neuvjerljivo i uobičajeno, ipak je riječ o poptuno novom modelu i generaciji koja sa sobom donosi i priličan broj novosti.

Ono što je svakako zanimljivo je to da iako je ovo nova generacija Golfa, ipak će platforma Golfa V ostati u upotrebi za ovaj automobil, prije svega jer poboljšanja u samom temelju automobilu nisu bila nužna. Iako dizajn ni ovaj put nije ni izbliza spektakularan niti zanimljiv kao kod konkurencije primjetan je uticaj Waltera de Silve koji je koliko toliko uspio eliminisati konfekcijski izgled. Razlog zbog kojeg se stvara utisak da je riječ o redizajnu je osnovna kontura ali i koncepcija karoserije koja je ostala gotovo netaknuta, pa su prave novosti predstavljene tek na prednjem i zadnjem dijelu.

Novi odbojnik ozbiljnijeg i elegantnijeg dizajna solidno se uklapa sa novom i većom maskom, te svijetlima koja su ustvari evolucija već poznatog oblika koji se pojvaio na trećem golfu. Generalno sa ovim Golfom u VW-u su djelimično odbacili oble linije, te u potrazi za dorečenijim i ozbiljnijim dizajnom okrenuli su se oštrim linijama. Slično je i na zadnjem dijelu, koji je također gotovo identičan prethodniku, uz izuzetak stop svjetala koja su, u osnovi, prilagođena verzija onih svjetala poznatih sa Touarega. Kao i do sada, i u šestoj generaciji Golf će se nuditi u verzijama sa troja ili pet vrata, a zanimljivo je da bi GTI verzija naknadno mogla dobiti i panoramski stakleni krov. Novost će biti i 1,6-litarski TFSI motor koji bi trebao isporučivati oko 200 KS. Novost će biti i to, barem za većinu razvijenih tržišta gdje BiH još ne spada, da će donja granica motora biti pomjerena, pa najmanji motor više neće biti 1,4 TSI nego maleni 1,0 ili 1,2 benzinac sa 70 KS. Konačna odluka o zapremini najmanjeg motora još nije donesena u okviru VW koncerna.

Za poželjnu GTI verziju iz VW-a najavljuju 230 KS, pa čak i mogućnost specijalne verzije sa 4Motion pogonom, dok će i u šestoj generaciji vrh ponude biti R32 model sa 265 KS, koji će u ponudu biti naknadno uključen.