Noviteti
85

Spreman je najsnažniji produkcijski Audi do sada

Klix.ba
Uoči svjetske premijere, koja je zakazana za predstojeći Sajam automobila u Los Angelesu, Audi je zvanično predstavio svoj najsnažniji produkcijski automobil do sada, a čast nošenja laskave titule pripala je supersportskom modelu R8 Competition čiji 5,2-litarski V10 motor razvija 570 KS.

Prijenos snage na obje osovine vršit će se preko 7-stepenog 'S tronic' automatskog mjenjača sa dva kvačila, a sve zajedno omogućit će da atraktivni Audijev dvosjed od 0 do 100 stiže za samo 3,2 sekunde. Maksimalna brzina iznosi 320 km/h, čime R8 Competition postaje najbrži R8 do sada.

Prednjim dijelom "Audija svih Audija" dominiraju karbonski karoserijski dodaci kreirani po uzoru na trkaći Audi R8 LMS, a karbon je korišten i u izradi kućišta retrovizora, bočnih panela, zadnjeg difuzora i zadnjeg spojlera.

Optičku cjelinu zaokružuju crne felge i crni završeci izduvnog sistema, a crvena boja je našla svoje mjesto na kočnim čeljustima koje su zadužene za velike karbonsko-keramičke perforirane diskove.

Uz dominantno korištenje karbona u unutrašnjosti u Audiju naglašavaju da će kupci moći birati između nekolicine ponuđenih kombinacija boja felgi, karoserije i enterijera. Ograničena serija ponudit će se u samo 60 primjeraka i svi su planirani za sjevernoameričko tržište.

Narudžbe počinju početkom novembra, a prve isporuke očekuju se početkom naredne godine.