Po uzoru na prestižni SLS
0

FOTO+VIDEO / Slučajna pretpremijera novog SLK

Sarajevo-x.com
Nova generacija Mercedesovog roadstera SLK za modelsku 2012. godinu predstavljena je neplanirano i nezvanično, znatno prije predviđenog termina. Za otkrivanje izgleda novog SLK "kriv" je video materijal, koji je namijenjen promociji ovog modela nakon njegove zvanične premijere.

Za sada je ovaj videomaterijal, koji je na francuskom jeziku, u najvećoj mjeri otkrio izgled nove generacije popularnog Mercedesovog roadstera sa tvrdim sklopivim krovom. Tako je ovdje prikazan SLK u prestižnom AMG paketu opreme, a također lako je zaključiti kako je za inspiraciju prilikom dizajniranja SLK u najvećoj mjeri poslužio prestižni supersportski model SLS.

Tako i izgled novog SLK prije svega ostaje obilježen masivnom i dominantnom maskom koja je i u historiji bila znak raspoznavanja za Mercedesove sportske modele. Slično kao i kod SLS-a, i novi SLK je dobio upečatljive otvore za ventilaciju na prednjim blatobranima, dok su jednako neizbježna bila i LED dnevna svjetla smještena u prednjem odbojniku.

Bočna silueta ostala je prepoznatljiva, kao i kod prethodnih genercija SLK-a, tako dominiraju prije svega dugačak poklopac motora, ali i kompaktna kupola krove, ta kratak zadnji dio sa integrisanim spojlerom.

Unutrašnjost je također uređena po uzoru na SLS, pa se ističe masivna centralna konzola, ali i atraktivni okrugli otvori ventilacije. U unutrašnjost SLK-a se ističe i posebna koža kojom su obložena sjedišta, a koja je dodatno obrađena kako bi što efikasije odbijala sunčeve zrake, što boravak u SLK-u sa spuštenim krovom čini znatno ugodnijim.

Ponuda motora još uvijek nije zvanično potvrđena, ali je poznato da će svi motori biti opremljeni start/stop sistemom koji značajno smanjuje potrošnju goriva, a u ponudi će biti i napredni 7-Gtronic Plus mjenjač sa sedam stepeni prenosa.

Iz Mercedes-Benza za sada nema nikakvih reakcija na ovo neplanirano predstavljanje njihovog SLK, dok je zvaničnu svjetsku premijeru moguće očekivati već na NAIAS sajmu automobila u SAD-u u januaru iduće godine.