Noviteti
19

SEAT Leon Cupra dobio dodatnih 10 KS

Klix.ba
SEAT je predstavio pojačanu varijantu svog sportskog modela Leon Cupra sa najvećom snagom benzinskog turbo motora koja sada iznosi 290 konjskih snaga.

Nekoliko dana nakon što je SEAT predstavio manji model Ibiza Cupra sa pojačanim motorom na red je došao i veći model Leon Cupra. Automobil pokreće dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski TSI motor koji u obnovljenom izdanju umjesto 280 raspolaže sa 290 konjskih snaga. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta (350 Nm) ostala je ista, ali je sada na raspolaganju u radnom režimu motora od 1.700 do 5.800 obr/min. Za još bolji zvuk, automobil je dobio i dorađeni izduvni sistem.

Pojačani Leon Cupra u kombinaciji sa ručnim 6-stepenim mjenjačem od 0 do 100 km/h stići će nakon 5,8 sekundi, odnosno 5,7 sekundi ako je motor kombinovan s opcionim automatskim mjenjačem sa dva kvačila (DSG). Maksimalna brzina najsnažnijeg Leona, koji je neko vrijeme držao titulu najbržeg automobila s prednjim pogonom na njemačkoj stazi Nordschleife, u oba slučaja elektronski je ograničena do 250 km/h. Prosječna potrošnja goriva iznosi 6,6 litara nakon 100 pređenih kilometara.

Za sve one koji slobodno vrijeme žele i mogu provoditi na trkaćim stazama, SEAT je pripremio i opcioni paket Sub8 Performance uz koji Leon Cupra stiže na 19-inčnim narandžastim felgama na kojima su gume Michelin Pilot Sport Cup 2. Za kočenje u tom slučaju brinu vrhunske Brembo kočnice.

Standardna oprema Leona Cupra uključuje ograničenu blokadu diferencijala, dinamičku kontrolu ovjesa, 3 radna režima automobila, prednja i zadnja LED svjetla, sportska sjedišta obložena alkantarom, poseban sportski upravljač, LED ambijentalno osvijetljenje i multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 6,5-inčnog displeja u boji.

U SEAT-u još nisu saopštili kada će prvi primjerci najsnažnijeg Leona stići u prodajne salone.