Renault za pješčane izazove
0

Sand'up predstavljen u Argentini

Sarajevo-x.com
Na Sao Paulo Auto Show-u Renault je predstavio zanimljiv konceptni model namjenjen populaciji koja je ovisna o bavljenju sportom, a koji je zasnovan na već postojećem serijskom modelu Sandero.

Srž renaultovog koncepta je njegova modularna osnova, tačnije mogućnost da se u nekoliko trenautaka i poteza pretvori iz neobičnog i dinamičnog coupea sa 2+2 sjedišta u zavodljiv kabriolet. Naravno, karoserijske varijacije ne prestaju već tu, nego je zahvaljujući mogućnosti skidanja panela i elemenata karoserije u potpunosti prilagoditi automobil trenutnim potrebama i željama.

Tako, pored već dvije namjene Sand'up može biti okarakterisan i kao lagani SUV koji se neće prestrašiti niti offroad izazova, ali i kao pick-up koji sa izuzetno prostranim prtljažnim dijelom ostavlja mogućnosti za bavljenje svim sportovima, s obzirom da će bez problema primiti bicikl, dasku za surfanje ili skoro bilo sta.

Detaljniji pogled otkriva da je Sand'up u stvari nastao na osnovi Sandera Stepway, kompaktnog SUV-a kojeg je Renault nedavno predstavio i namjenio prvenstveno tržištima Brazila i Argentine. Za konceptni model u Renaultu su namjenili 1,6-litarski benzinski motor koji pored benzina može biti pogonjen i etanolom. Konkretno, etanol je odabran prije svega jer je to gorivo koje je izuzetno dobro prihvaćeno i vrlo dostupno u Brazilu, a i zbog činjenice da je Brazil najveći proizvođač organskog goriva na svijetu.

Kako u Renaultu još uvijek nisu odlučili da li će Sandero Stepway zaživjeti i na evropskim tržištima, tako je i budućnost konceptnog Sand'upa vrlo neizvjesna, ali je isto tako jasno da bi svojim privlačnim izgledom i varijabilnošću svakako našao mjesto na tržištu.