Noviteti
21

Saleen nudi S302 Black Label sa 730 KS

Klix.ba
Američka kompanija Saleen sa sjedištem u Californiji (SAD) osnovana je 1983. godine. Sve do 2007. godine svoje vrhunske kreacije zasnivali su na automobilima Fordove američke divizije, a pored toga su samostalno napravili supersportski model Saleen S7 koji je u svojoj trkaćoj varijanti 2001. godine osvojio četiri različita GT šampionata.

Od 2007. godine Saleen počinje saradnju sa Chryslerom, nešto kasnije i sa General Motorsom, ali se veze sa Fordom time ne prekidaju.

Saleenova najsvježija kreacija krije se iza naziva S302 Black Label, zasnovana je na aktuelnom Ford Mustangu i predstavljena je u Los Angelesu. Opisan kao najsnažniji Saleenov Mustang do sada, S302 Black Label pokreće 5-litarski V8 motor koji uz pomoć mehaničkog kompresora, novog sistema ubrizgavanja goriva i optimizirane centralne upravljačke jedinice razvija 730 KS i 812 Nm najvećeg obrtnog momenta. Automobil se može dobiti sa 6-stepenim ručnim ili 6-stepenim automatskim mjenjačem, koji se u ovom slučaju mora doplatiti.

U odnosu na standardni Mustang, Saleen S302 Black Label izvana se razlikuje po novim karoserijskim komponentama koje uključuju drugačije dizajniran prednji odbojnik, usmjerivač zraka, obloge pragova, zadnji spojler i zadnji difuzor zraka. Drugačija je i maska hladnjaka, kao i usisnik zraka na poklopcu motora. Pored novih 20-inčnih aluminijskih felgi, tu je i novi set kočnica koje će se adekvatno nositi sa dodatnim konjskim snagama.

Osim sportskih sjedišta koja su sada obložena kombinacijom alkantare i glatke kože, osvijetljenih pragova, decentno redizajniranih instrumenata i pločice sa serijskim brojem automobila, ostatak unutrašnjosti automobila ostao je nepromijenjen. Saleen je već počeo primati narudžbe za S302 Black Label, a početna cijena iznosi 73.214 dolara.