Noviteti
25

Sajam automobila u Detroitu 1. dio - auti koji nas ne zanimaju

Piše: E. Z.
Ford F-150 Raptor
Kao i u svemu i tržište automobila kao i želje i potrebe kupaca na kraju se svode na jednostavan izbor Amerika protiv ostatka svijeta. Ipak, sajam automobila u Detroitu jedan je od globlano najvećih i najvažnijih.

Donosimo Vam dva kratka pregleda, u prvom ćemo pregledati koji su to noviteti predstavljeni u Detroitu, a koji će Vam biti zanimljivi samo ako živite na teritoriji SAD-a, iz bilo kojeg razloga. Nakon toga pregledaćemo šta se pojavilo u Detroitu a da ne nosi prefiks "muscle" ili "pick-up".

Prepoznatljivi poput zastave SAD-a: Pick-up kamioneti

Iako su Evropljanima i dalje suvišni i neprimjereni za većinu namjena popularnost pick-up kamioneta u SAD-u ali i drugim dijelovima svijeta ne jenjava. Upravo suprotno. Sve više proizvođača ih nudi, i veći su nego ikada prije.

Ford je tako predstavio F-150 Raptor koji je redizajniran, lakši i snažniji u odnosu na svog prethodnika. Izgleda zaista impresivno, a još impresivnije zvuči informacija da će biti ponuđen sa novim 3,5-litarskim V6 EcoBoost motorom, a koji će biti znatno snažniji od aktuelnog 6,2-litarskog V8 motora koji proizvodi 411 KS.

Najbolji pokazatelj da se svi žele dodvoriti američkim ukusima je i Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept. Ovaj konceptni model po prvi put dovodi i Hyundai u ovaj segment. Ipak Hyundai nudi alternativu jer je ovaj koncept dizajniran futuristički te je u odnosu na američka mjerila relativno skromnih proporcija. Za pogon je zadužen 2,0-litarski turbodizel od 190 KS koje se prenose na sve točkove putem HTRAC pogona. Za sada nema potvrde da li će ovaj ili sličan model doći u serijsku proizvodnju.

Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept
Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept

Nissan Titan XD je još jedan kamionet gigantskih proporcija za kojim će u SAD-u definitivno vladati veliki interes. Pogoni ga veliki 5,0-litarski V8 dizelaš od 310 KS i 752 Nm okretnog momenta. Impresivne proporcije i ovako moćan pogon daju mu tovarne i vučne sposobnosti koje ga svrstavaju među ozbiljne radne mašine. Ipak, Titan dolazi znatno moderniji i ugodniji u odnosu na svog prethodnika koji zaista i nije bio daleko od radne mašine.

Toyota Tacoma je već dokazani miljenik kupaca u SAD-u. U svojoj osvježenoj i redizajniranoj verziji Tacoma donosi moderniji izgled koji je preuzet sa novog 4Runnera. Iako modernija, Tacoma je i dalje provjeren izbor bez previše eksperimenata, kako na vanjskom izgledu tako i unutra. Zanimljivo je da će serijski dolaziti opremljena GoPro kamerom koja je montirana na vjetrobran i snima saobraćaj ispred automobila. Za pogon su ponuđena dva motora i novi 6-stepeni automatski mjenjač.

Toyota Tacoma
Toyota Tacoma

Ram 1500 Rebel još jedan je od noviteta Detroita, a predstavljen je kao jedinstveni terenski "pick-up". karakteriše ga dizajn prednjeg dijela koji je prepoznatljiv za Ram, sa ogromnom maskom i spuštenim svjetlima. Iražena proširenja blatobrana kao i dugačak tovarni prostor definišu pojavu Rebela. Nudiće se sa 3,6-litarskim Pentastar V6 motorom od 305 KS i sa 5,7-litarskim V( HEMI-jem koji proizvodi 395 KS. Oba motora snagu prenose preko 8-stepenog automatskog mjenjača, dok pogon na sve točkove dolazi kao dodatna opcija.

Limuzine i sportski modeli koje vjerovatno nikada nećemo vidjeti

Mustang je vjerovatno i najeksponiraniji sportski model iz SAD-a, ali teško da ćemo biti u prilici vidjeti njegovu najekstremniju verziju ikada. Shelby GT350R Mustang je prerada nove generacije Mustanga koja je u potpunosti fokusirana na upotrebu na zatvorenim trkaćim stazama. Zahvaljujući brojnim poboljšanjima ovjesa, aerodinamike i uštedama na težini ovo je najdinamičniji Mustang ikada napravljen. Za sirove performanse zadužen je 5,0-litarski V8 koji proizvodi 500 KS, a kako je ovo model fokusiran na vožnju na stazi i na sveopštu dinamiku u vožnji onda je lišen suvišne opreme. Ipak, kupci koji ne mogu bez ekrana osjetljivih na dodir i ostale opreme a nije im žao viška kilograma koje onda donosi mogu je nakndano doplatiti.

Shelby GT350R Mustang
Shelby GT350R Mustang

Buick Avenir koncept najavljuje mogući top model ove marke. Kako je Buick ustvari preuzeo evropske modele Opela Avenir bi tehnološki u serijskoj proizvodnji koristio tehnologiju Opela, ali što se tiče samog dizajna u konceptnom izdanju izgleda vrlo raskošno i impresivno. Možda je pretjerano sa upotrebom hroma, ali podsjetimo se, ipak je namjenjen SAD-u.

Iako je Hyundai Sonata poznato ime na našim prostorima, u ovom izdanju neće doći do nas, barem ne u skorije vrijeme. Hyundai je u Detroitu predstavio Sonatu u hibridnom izdanju, a pogonska jedinica se sastoji 2,0-litarsko GDI benzinca i električnog motora koji zajedno proizvode 202 KS. Sa isključivo električnim pogonom ovakva Sonata može voziti do 35 kilometara.

Hyundai Sonata Plug-in Hybrid
Hyundai Sonata Plug-in Hybrid

Lincoln je u Detroitu predstavio MKX, veliki i luksuzni SUV koji donosi veliki napredak u kvaliteti i ponuđenoj opremi u odnosu na prethodnika. Izuzetno raskošna i moderna oprema za zabavu i pomoć u vožnji upotpunjena je i snažnim motorima. Osnovni model raspolaže sa 300 KS zahvaljujući 3,7-litarskom V6, a nudi se i 2,7-litarski V6 koji uz pomoć prednabijanja zraka proizvodi 330 KS i 501 Nm okretnog momenta.

U drugom dijelu donosimo pregled premijera u Detroitu koje su zanimjiv(ij)e i ostatku svijeta.