Konačno stigao 9-4X
0

FOTO / Saabov prvi crossover

Sarajevo-x.com
Nakon bezbrojnih najava i špijunskih fotografija Saab je napokon i zvanično predstavio svoj prvi crossoverski model, 9-4X. Zanimljivo je da je serijska verzija ostala vizuelno identična konceptnom modelu 9-4X BioPower koji je predstavljen na sajmu automobila u Detroitu još 2008. godine.

Baš kao i ns konceptnom modelu, i serijski 9-4X ističe se posebnom kombinacijom Saabovog prepoznatljivog dizajna sa modernističkim rješenjima popularnog crossoverskog segmenta. Uz vizuelni efekt vjetrobrana koji se nastavlja na bočna stakla, od ostalih modela ovog proizvođača 9-4X će se razlikovati i masivnim bokovima te širokim blatobranima, ali i namjerno predimenzioniranim svjetlima i maskom.

Uz hrabro oblikovanu karoseriju Saab je za 9-4X pripremio i posebno uređenu unutrašnjost, s tim da je ovdje u velikoj mjeri zadržan njihov klasični i neuzbudljivi dizajn. Uz obilje opreme i umetaka od drveta ili karbonskih vlakana, ugođaj vožnje i boravka u 9-4X isticati će i podesiv položaj pedala, kvalitetan Bose audio sistem, klima uređaj sa djelovanjem u tri zone, ali i sistem zabave za putnike na zadnjim sjedištima.

Za početak pogonska ponuda biti će sačinjena od dva motora, i to od atmosferskog 3,0-litarskog V6 motora koji proizvodi 265 KS, i snažnijeg 2,8-litarskog V6 sa turbo prednabijanjem zraka koji proizvodi 300 KS 400 Nm. Slabiji motor omogućava masivnom crossoveru ubrzanje do 100 km/h za devet sekundi, dok snažnija verzija isti sprint odradi već za 8,3 sekunde.

Snaga se na podlogu prenosi putem Saabovog XWD pogona na sve točkove, a koji automatski vrši raspodjelu snage i momenta između prednje i zadnje osovine. Za dodatnu kontrolu tu je i eLSD djelimična blokada diferencijala sa elektronskim nadzorom.

Svoju "živu" svjetsku premijeru Saab 9-4X će imati na sajmu automobila u Los Angelesu u novembru ove godine, dok će na tržište SAD-a doći u maju naredne godine. Evropska i ostala svjetska tržišta biti će primorana da čekaju 9-4X do augusta 2011. godine.