Noviteti
0

Rolls-Royce Phantom

Klix.ba
<b>Rolls-Royce Motor Cars Ltd</b> je konačno skinuo veo sa novog najprestižnijeg modela ove ugledne auto kuće.

U potpunosti novi model napravljen na novoj platformi otkriva nam još jednom filozofiju gradnje automobila u ovoj najprestižnijoj manufakturi automobila, te vidimo kako su inžinjeri u potpunosti pratili principe Sir Henrya Royca koji glase: "Težite savršenstvu u bilo čemu što radite. Uzmite najbolje što postoji i napravite ga još boljim, a ako ne postoji, stvorite ga".

Rezultat praćenja ove filozofije je automobil koji sadrži ultra modernu tehnologiju, neviđenu kvalitetu i pažljivi ručni rad na svim komponentama.

Phantom posjeduje laganu aluminijsku space frame karoseriju kombinovanu sa V12 motorom koji oslobađa zaprepastujuće količine snage i obrtnog momenta uz savršenu uglađenost i kultiviranost rada.

Dizajneri su se pri kreiranju ovog automobila držali nasljedstva i dizajnerskih principa zacrtanih politikom kompanije koji su ustvari i učinili Rolls-Royce svjetski uglednom te poznatom markom automobila.

Kao uzori pri kreiranju ovog ljepotana poslužili su 1. i 2. model Phantoma iz 1930-e, kao i Silver Cloud iz 1950-e i naravno Silver Shadow iz 1960-e. Temeljni dizajnerski elementi kao što su veliko međuosovinsko rastojanje, kratak prednji prevjes, debeli C nosač krova i dugačka hauba primjenjeni su i na novom Phantomu te mu daju dinamičan izgled dok mu prepoznatljiva maska sa maskotom Spirit of Ecstasy na vrhu daje izgled profinjene limuzine. Ne treba ni spominjati da se u unutrašnjosti nalaze vrhunski materijali poput kože i kašmirskih tepiha koji stvaraju osjećaj nevjerovatnog luksuza.

Phantom je lagan i iznimno udoban za vožnju, čemu doprinosi samopodešavajući zračni ovjes kombinovan sa multilink zadnjim trapom i dugačkim međuosovinskim razmakom.

U pokretu do izražaja dolaze performanse fantastičnog V12 motora koji obezbjeđuje enormne količine snage od 460 KS i kamionskog obrtnog momenta od 720 Nm pri 3500 okr/min te ubrzava ovu ogromnu i tešku limuzinu do 100 km/h za nevjerovatne 5,9 sec te se ne zaustavlja dok ne dođe do elektronski ograničene brzine od 240 km/h! Iako nije kulturno isticati potrošnju ovakvih automobila, jer je to podatak koji najmanje zanima njihove kupce, ja ću je navesti iz razloga jer je poprilično niska uzmu li se u obzir performanse motora i težina automobila a iznosi 11,0 l/100 km na otvorenom i 15,9 l/100 km u kombinovanom režimu vožnje.

Novi Rolls će se ručno sklapati u potpuno novim modernim postrojenjima napravljenim naravno u Velikoj Britaniji u Goodwoodu, ovo postrojenje nudi nevjerovatnu kombinaciju najmodernije tehnologije sa najpreciznijim ručnim radom, te postavlja nove standarde u ručnoj gradnji automobila koji su ionako bili na nedostižnoj razini.