Nova VW Buba
0

FOTO+VIDEO / Retro je uvijek u modi

Sarajevo-x.com
Nakon što je 1998. godine Volkswagen obradovao cijeli svijet modernim izdanjem legendarne Bube, izgledalo je da je vremenom zanimanje za takav moderni automobil sa retro-dizajn temom prilično splasnulo. Ipak, VW je sada predstavio drugu generaciju moderne Bube, i čini se da retri nikad nije ni izašao iz mode u potpunosti.

Za razliku od prethodnog modela, zvanično ime nove "Bube" sada dolazi bez dodatka "New" uz Beetle, čime Volkswagen želi istaći da moderna Buba nije nešto što treba isticati kao novost, već da se kao i izvorni model podrazumjeva u svijetu automobila.

Nakon fascinantnih 21,5 miliona prodanih primjeraka originalnog modela, i preko milion prodanih primjeraka New Beetlea, Volkswagewnov Beetle za modelsku 2012. godinu ima prilično breme uspjeha svojih prethodnika.

Zanimljivo je da je VW uspio i pored jasnih ograničenja u dizajnu sa novom Bubom donijeti zaista mnogo novosti u odnosu na prethodni model. Tako sada Beetle zahvaljujući zaravnjenom krovu i izduženijem zadjnem dijelu izgleda i znatno agresivnije od prethodnika.

Također, nova Buba je i znatno veća, pa je u odnosi na stari model šira 8.4 cm i duža za čak 15.2 cm, pa će tako u ovom izdanju biti i znatno prostranija i praktičnija.

U izdanjima i za Evropu ali i za tržišta Sjeverne Amerike, VW Beetle će u ponudi motora ponuditi 2,0.litarski TFSI benzinac i 2,0-litarski TDI, dok će za Sjevernu Ameriku biti pounđen i 2,5-litarski benzinski motor snage 172 KS i 240 Nm.

Naravno, Volkswagen će za Beetle ponuditi i širok raspon dodatne opreme i dodataka kako bi svakom kupcu omogućio dodatnu personalizaciju, a tu svakako spadaju i elementi poput zadnjeg spojlera i atraktivnih 19-inčnih napataka od lake legure.