Noviteti
0

Renaultovi Be Bop koncepti

Klix.ba
Renault će uskoro u Frankfurtu prikazati dva uzbudljiva koncept modela a koji nam između ostalog daju do znanja kako bi trebao izgledati i novi Clio. Koncepti su nazvani Be Bop i, neobično, Be Bop.

Iako oba modela posjeduju isti styling i koncept mini MPV vozila, jedan je namjenjen za off-road iskustva dok je drugi orijentisan na sportsku i uzbudljivu vožnju asfaltiranim putevima.

Iako imena ovih automobila uvelike zbunjuju savim je sigurno da će ove dizajnerske pravce slijediti i sljedeća generacija Renaulta Clio.

Također nije nikakva tajna da će Renault u proširiti gamu sljedećeg Clia tako što će uvesti i MPV verziju ovog francuskog bestsellera a koji bi trebao biti direktni tržišni rival Opelovoj Merivi. Prema Renaultu oba ova koncepta dijele mnogo komponenti ali su u osnovi potpuno različiti modeli.

Be Bop u svojoj SUV varijanti će posjedovati impozantne 21 inčne felge i gume sa PAX sistemom ali će biti podjednako udoban kako u gradskoj tako i u off-road vožnji a tome će doprinositi i udaljenost od podloge od 210 mm i pogon na sva četiri točka. Za pokretanje je izabrana poznata Renaultova 1.6 litrena pogonska jedinica. Pored izgleda iznimnoj neobičnosti svakako doprinose i plave diode koje obavljaju funkciju prednjih svjetala dok su zadnja stop svjetla efektno dizajnirana da daju izgled blještenja čak i kada su ugašena. Sportskom duhu svakako doprinosi i detalj dvostruke ispušne cijevi uredno izvučene iz zadnjeg odbojnika.

Be Bop u sportskoj varijanti je okarakterisan kao MPV vozilo iznimnih sportskih osobina koje su naglašene žutom bojom a koja odavno predstavlja Renaultovu boju vezanu za sport i sportske modele. Najvažniji faktor za opravdavanje sportskog karaktera svakako će biti 2.0 litreni turbo motor koji isporučuje zdravih 225 KS i medvjeđe snažnih 300 Nm obrtnog momenta.

U unutrašnjosti će nas dočekati unaprijeđena riješenja Renaultovog touch-design unutrašnjeg uređenja koja smo imali priliku vidjeti na prethodnim konceptima.