Noviteti
24

Renault Sport uskoro predstavlja još brži i snažniji Clio

Klix.ba
Renault Sport je pripremio veliko iznenađenje za Veliku nagradu Monaca. Svi koji su osporavali brzinu i kvalitete Clia RS aktuelne generacije čak i nakon vrlo brze verzije Trophy, ovaj put će ostati bez riječi. Clio RS ulazi u ligu velikih igrača.

Iako je za sada objavljeno tek nekoliko fotografija i par šturih informacija jasno je da su se ovaj put u Renault Sportu zaista potrudili da Clio vrati krunu najbržeg i najradikalnijeg malog hot hatcha.

Na zvaničnoj premijeri u Monacu Renault Sport će detaljno otkriti šta se sve krije ispod značajno proširene karoserije kao i zbog čega je Clio RS morao dobiti primjetno veće i agresivnije aerodinamičke dodatke i spojlere. Zamjerke da je teško raspoznati "obični" Clio GT od Clia RS ovdje neće "držati vodu". Široka priširenja blatobrana kao na Megane-u RS i veliki krovni spojler preuzet dirketno sa takmičarskog Clia Cup najavljuju da je ovaj Clio spreman za ozbiljnu brzinu.

Iako nije potvrđeno, 1,6-litarski turbobenzinac biće značajno jači, te bi u ovoj verziji trebao imati oko 250 KS. Jasno, sprint do 100 km/h tako će biti znatno brži od dosadašnjih 6,6 sekundi, dok će ukupne performanse doći na sami prag sportskih kompakta iz veće klase.

Novost su i detalji poput LED svjetala u obliku logotipa Renault Sport marke, a za sada se naglašava da će zvanično ovaj Clio RS biti konceptni model, mada je prilično sigurno da je ovo u stvari najava za skori redizajn Clia RS i ostatka ponude modela Clio.