Noviteti
0

Regionalna prezentacija Novog Volva S60 u Zagrebu

Sarajevo-x.com
Nakon svjetske premijere na sajmu automobila u Ženevi, Volvo je u Zagrebu upriličio i regionalnu statičku prezentaciju, odnosno svjetsku vicepremijeru potpuno novog Volva S60, koji dosad neviđenim ekstrovertnim stavom ulazi u jedan od najzahtjevnijih automobilskih segmenata.

Novi Volvo S60 svojim elegantnim tijelom i pažljivo osmišljenim fluidnim linijama već na prvi pogled izaziva maksimalnu pažnju i u potpunosti mijenja dosadašnju percepciju automobila slavnog švedskog brenda. U odnosu na prethodnika donosi osjetno više sportskog duha, te je nesumnjivo najdinamičniji Volvo svih vremena.

Dužinom od 4.628 mm, visinom od 1.408 mm i širinom od 1.865 mm, novi S60 je blago narastao u odnosu na prethodnika, a zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2.776 mm nudi više putničkog prostora, dok prtljažni prostor zaprema 360 litara. Kome to nije dovoljno, uskoro stiže i karavanski V60. Sama unutrašnjost je sasvim očekivano izrađena maksimalno kvalitetno i sa velikom pažnjom prema kvaliteti materijala i izrade.

Bogata ponuda motora

Novi S60 dolazi u kombinaciji sa četiri motora, dva benzinska i dva dizelska. Benzinsku ponudu čine novi 2.0 litarski turbo četverocilindraš sa direktnim ubrigavanjem, koji razvija 203 KS i 300 Nm obrtnog momenta, te 3.0 litarski redni šestocilindraš sa 304 KS i 440 Nm obrtnog momenta, dok čast dizelaša brane D3 2.0 litarski petocilindraš sa 163 KS i 400 Nm, te D5 2.4 litarski petocilindraš sa 205 KS i 420 Nm.

Kasnije će S60 dobiti i T5 varijantu 2.0 litarskog GTDi motora sa 240 KS i 320 Nm obrtnog momenta. Osim toga, stići će i 1.6 litarski GTDi benzinac dostupan u dvije verzije T4 sa 180 KS i 240 Nm i T3 sa 150 KS i 240 Nm. Osim toga, S60 će dobiti i štedljivu 1.6 D DRIVe izvedbu sa 115 KS i 270 Nm obrtnog momenta, dostupnu samo sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, koja u prosjeku troši samo 4,3 litre na 100 km.

Svi motori zadovoljavaju Euro 5 normu, koja na snagu stupa 2011. godine, a dostupni u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim mjenjačem ili šestostepenim Geartronic mjenjačem, dok je dvolitarski benzinac dostupan i sa šestostepenim Powershift mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. Najjači benzinac i dizelaš serijski su opremljeni i pogonom na sve točkove.

Novi Volvo S60 - riznica sigurnosnih dodataka

Tradicionalno vrhunsku sigurnost, pored sportski podešenog podvozja, garantuje i nova izvedba DSTC sistema elektronski kontrolisane dinamičke stabilnosti, prilagodljivi tempomat ACC, sistem za upozorenje o nenamjernoj promjeni vozne trake, BLIS sistem za kontrolu mrtvog ugla, aktivna prednja svjetla i slično. Posebnu pažnju zaslužuje Pedestrian Detection sistem u kombinaciji sa automatskim kočenjem, koji detektira pješaka koji prelazi cestu ispred vozila, upozorava vozača i automatski aktivira kočnicu ukoliko sam vozač ne reaguje na vrijeme.

Potpuno novi Volvo S60 serijski posjeduje poznati City Safety sistem. Sa ovim sistemom, automobil automatski koči, ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme u slučaju da vozilo ispred usporava ili se zaustavlja ili ukoliko se vozilo kreće prebrzo u odnosu na objekat koji stoji. Sistem može ublažiti ili u potpunosti izbjeći kontakt sa vozilom ispred, pri brzinama do 30 km/h.

Očekivana cijena u BiH oko 26.000 eura

Novi S60 dostupan je s četiri paketa opreme, Base, Kinetic, Momentum i Summum, a tu su i brojni specijalni dodaci za dodatnu individualizaciju. Godišnji plan prodaje iznosi 90.000 jedinica, a baza kupaca je proširena na cijeli svijet; Evropu sa Rusijom, Sjevernu Ameriku i ostatak svijeta. Novi S60 će se proizvoditi u Volvo tvornici u belgijskom Ghentu, a prvi automobili će do prodajnih salona stići početkom ljeta 2010. godine. Iako cijene još uvijek nisu u potpunosti formirane, očekivana osnovna cijena za tržište BiH iznosi oko 26.000 eura.