Novosti iz Forda
0

FOTO / Redizajnirani S-Max i Galaxy

Sarajevo-x.com
Prethodne neslužbene najave potvrđene su zvaničnim fotografijama fordovih monovolumena S-Max i Galaxy koji će svoju „karijeru“ nastaviti u nešto drugačijem izdanju. Novi dizajnerski detalji trebali bi im pomoći u borbi sa brojnom konkurencijom.

Ford će, kako je i najavljeno, novosti na ova svoja dva modela predstaviti na sajmu Brussels Motor Show iduće godine, a uz estetske novitete predstaviće i nova tehnička rješenja.

Iako redizajn donosi veliki broj novosti za ova dva modela, osnovni oblici ostaće nepromjenjeni. Najveće promjene na oba modela odnose se na novooblikovanu masku kao i modernije otvore za zrak. Oni koje prvenstveno zanima S-Max primjetiće upadljiva dnevna LED svjetla koja su sada vješto uklopljena u prednji odbojnik.

Također, i zadnja stop svjetla dobila su svijetleće diode, pa sada ovaj monovolumen i uz ovako jednostavan potez izgleda značajno osvježen. Na Galaxyu novosti predstavlja potpuno novi oblik svjetala za maglu, također LED zadnja svjetla ali i značajno preoblikovan zadnji dio.

Što se tiče onih važnijih novosti, u Fordu ističu novi 2.0-litarski benzinski motor sa četiri silindra i prednabijanjem zraka i direktnim ubrizgavanjem goriva. Ovaj savremeni motor prati trendove modernih benzinaca, razvijen je u saradnji stručnjaka Forda i Volva, te će u ponudi zamjeniti 2,3-litarski motor. Ovaj motor koji će zahvaljujući dobrim performansam ali i uzornim ekološkim vrijednostima nositi ime EcoBoost proizvodi 203 KS, a pridružiće mu se i nova verzija 2.0-litarsko TDCi dizelaša koja će sa 161 KS biti jednako primamljiva opcija.

Naravno, u ponudi ovog dizelskog motora i dalje će ostati verzije sa 138 i 113 KS. Zanimljivo je i to da će novi benzinac kao standardni element opreme imati novi PowerShift mjenjač sa dvostrukim kvačilom, dok će uz dizelske motore ovaj mjenjač biti na listi doplatnih opcija.

Novosti ima i u unutrašnjosti oba modela, gdje se prije svega ističe upotreba novih i nešto kvalitetnijih materijala koji će dodatno istaći luksuz u slučaju Galaxya i dinamični duh u slučaju S-Maxa. Zanimljivo je da su u Fordu odlučili i unutrašnjost bolje osvjetliti pomoću LED svjetala, a praktičnost je poboljšana dodatnim pretincima.

S obzirom da ipak nije riječ o radikalnim izmjenama, novi S-Max i Galaxy se u prodajnim salonima mogu očekivati već u prvom kvartalu naredne godine.