KIA se sprema za Ženevu
0

FOTO / Redizajniran i Pro C'eed

Sarajevo-x.com
Iako 2011. godina još uvijek nije počela, neki proizvođači automobila već sada vrijedno najavljuju svoje premijere na proljetnom sajmu automobila u Ženevi. Među njima je i KIA, koja je dodatno osvježila kompaktni Pro C'eed.
Naravno, za prvi redizajn vrlo uspješnog i u javnosti odlično prihvaćenog Pro C'eeda ne treba očekivati radikalne izmjene, ali je već i na prvi pogled jasno da je ovo osvježenje imalo itekako pozitivan utjecaj na ukupan izgled trovratne KIA-e.

Tako je, očekivano, najveće novosti moguće primjetiti na prednjem dijelu, gdje je sada pro C'eed po uzoru na ostale bratske modele dobio prepoznatljiviji izgled. Prije svega ističe se nova maska u obliku stilizovanog slova "H", dok i sama rešetka maske izgleda privlačnije i modernije.

Očito, i oblik prednjih svjetala je dodatno izmjenjen kako bi se prilagodio novim formama, a zahvaljujući i drugačijem rasporedu rasvjetnih tijela Pro C'eed izgleda i znatno agresivnije. Također, utisak sportskog kompatka potiče i preoblikovani prednji odbojnik, tačnije dijelovi gdje se naslaze svjetla za maglu. Zahvaljujući većim kućištima "maglenki" koja su dodatno istaknuta iz osnovne forme odbojnika Pro C'eed izgleda šire i agresivnije, te ostavlja ukupan utisak ozbiljnijeg automobila.

Zadnji dio prošao je kroz znatno manje promjena, pa je oblik stop svjetala ostao isti, te je samo odbojnik dobio blage izmjene, kako bi se bolje uklopio u ostatak redizajniranog i dotjeranog automobila.

Također, u KIA-i se nisu bavili samo estetikom. Ponuda dizelskih motora biće djelimično revidirana, pa se 1,6 CRDi može očekivati u snažnijoj verziji, sa oko 128 KS. Ostale novosti koje sa sobom donosi Pro C'eed biti će otkrivene tek u martu, na zavničnoj premijeri u okviru sajma automobila u Ženevi.