Noviteti
27

Range Rover Evoque dobio mjenjač sa 9 brzina

Piše: E. T.
Land Rover je predstavio osvježeni model Evoque koji je uz mnogobrojna poboljšanja dobio novi 9-stepeni automatski mjenjač.

Mjenjač koji potpisuje kompanija ZF može se dobiti uz jedan benzinski i dva dizelska motora, a uz njega bi se prosječna potrošnja goriva trebala smanjiti za 11,4 posto, uz smanjenje emisije CO2 do 9,5 posto.

Najekonomičniji Evoque koji pokreće 2,2-litarski dizelski motor sa 148 KS u prosjeku bi trebao trošiti 4,9 litara na 100 kilometara i emitovati 129 g/km CO2. Pored nove transmisije, Land Rover sada nudi i opcioni aktivni sistem pogona na sva četiri točka koji dopušta da se u normalnim uslovima prenos snage prebaci na prednju osovinu do brzine koja ne prelazi 35 km/h.

U slučaju pogoršanja podloge ispod točkova, za samo 300 milisekundi sistem za distribuciju snage automatski će uključiti pogon na obje osovine. Poboljšanju ukupne trakcije doprinosi i elektronski diferencijal koji automatski raspoređuje količinu obrtnog momenta između zadnjih točkova. U standardnoj opremi Evoque nudi i sistem Torque Vectoring kojim se, uz asistenciju kočnog sistema, neutrališe podupravljanje preraspodjelom obrtnog momenta između sva četiri točka.

Uz nekolicinu elektronskih sistema koji vozaču olakšavaju svakodnevni život na otvorenoj cesti i na gradskim ulicama, uz redizajnirani Evoque nude se nove boje karoserije i redizajnirane felge. Prvi primjerci u prodajne salone trebali bi stići do kraja godine.