Rapide sve bliži
0

Prvi detalji o limuzini iz Aston Martina

Sarajevo-x.com
Najavni konceptni model, brojne neprecizne skice i djelimično tačne najave prekinute su zvaničnim crtežom ali i informacijama iz Aston Martina, kojima je potvrđeni skori dolazak limuzinskog modela koji bi trebao konkurisati Porsche Panameri i sličnim egzotičnim limuzinama.

Prema riječima odgovornih ljudi iz Aston Martina ovaj ugledni britanski proizvođač automobila imao je namjeru stvoriti najljepši automobil sa četvero vrata na svijetu.

Sudeći prema prvoj fotografiji ekipa Mareka Reichmana, šefa dizajnerskog odjela u Aston Martinu, je uspjela u svojoj namjeri. Tačnije, njihovo ostvarenje tek se može u potpunosti cijeniti kada se Rapide pokaže u punom svijetlu i u svim dimenzijama, ali već sada je jasno da Rapide u komparaciji sa Porsche Panamerom predstavlja pravog labuda. U svakom slučaju vrlo je pohvalno to da u Astonu nisu gotovo ni najmanje odstupili od izgleda kojeg je predstavio konceptni model iz 2006. godine.

Prema zvaničnim najavama iz Aston Martina Rapide će svoju zvaničnu svjetsku premijeru imati u septembru ove godine, na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu. Naravno, najzanimljiviji su podaci o motoru i pogonu, pa je tako poznato i to da će Rapide biti pokretan 6,0-litarskim V12 motorom koji proizvodi 470 KS i obrtni moment od 600 Nm. Ovaj vrhunski motor će svoje potencijale do zadnjih točkova distribuirati putem novog Touchtronic mjenjača za kojeg se u Aston Martinu hvale vrlo brzim izmjenama stepeni prenosa.

Zanimljivo je i to da će se Rapide proizvoditi u potpuno novim pogonima Magna Steyr fabrike u Austriji, koji su namjenski formirani za proizvodnju ovog modela. Već od prije je poznato da će Rapide koristiti platformu već dokazanog modela DB9, a nakon premijere bi u prodaju trebao stići u prvoj polovini 2010. godine.