Noviteti
0

Prve fotografije novog Citroena C1

Sarajevo-x.com
Francuski proizvođač automobila planira svom novom "mališanu" dati stilske linije slične modelu DS.

Ove nejasne fotografije pokazuju prototip C1. Na njima je vidljivo da "Citroen" planira eksperimentisati sa nekim inovacijama koje su vidljive oko C-stubova, koji na kraju postaju zadnji krovni spojler.

Nova generacija modela C1 je zadržala neke elemente aktuelnog modela. Poklopac prtljažnika je od stakla i iz jednog je dijela.

Citroen je učinio model C1 nešto većim, tako da će nadolazeći model biti duži za oko 15 cm u odnosu na sadašnji. To bi moglo povećati njegove dimenzije, odnosno dužinu na 3,6 m, baš kao što je slučaj kod "Renaultovog" modela Twingo.

Novi C1 će biti napravljen po istom kalupu kao i "Peugeotov" baby automobil (koji će nositi oznaku 108), te "Toyotin" model Aygo.

Individualne karakteristike sva tri automobila će se odnositi na prednji i zadnji kraj. Briga oko cijene znači da će sva tri automobila vjerovatno dijeliti iste panele karoserije.

C1 će također imati smjeliji dizajn od modela 107. Pokretati će ga trocilindrični 1,0-litarski motor sa 72 KS, ali će u ponudi biti i jači agregati uključujući i 1,2-litarski turbo sa 130 KS. Skromnija jedinica koja se nalazi u modelu C3 ima emisiju CO2 od 95 g/km, pa će se ta količina vjerovatno smanjiti s obzirom da se radi o manjem i lakšem automobilu kakav je model C1, 108 i Aygo.

Godišnje će se u fabrici u Douvrinu proizvoditi oko 320.000 jedinica, a proizvodnja će započeti 2013. godine.