Noviteti
67

Proizvedena posljednja Panamera prve generacije

Klix.ba
Nakon 7 godina od početka proizvodnje s proizvodnih traka Porscheove tvornice u Leipzigu (Njemačka) sišla je posljednja Panamera prve generacije.

Model Panamera GTS obojen je plavom bojom i posljednji je od 164.503 proizvedena primjerka od početka proizvodnje u aprilu 2009. godine.

Zbog Panamere su se, baš kao i zbog ranije predstavljenog SUV-a Cayenne, lomila mnoga koplja, jer je za mnoge poklonike slavnog njemačkog brenda bilo i ostalo neprihvatljivo da Porsche pravi SUV-ove i luksuzne sportske limuzine kao što je Panamera. Pa ipak, 164.503 kupca nisu mislili da Panamera izgleda kao "Porsche 911 na koji je stalo divovsko stopalo".

Panamera prve generacije bila je izuzetno popularna u Sjedinjenim Državama (baš kao i Cayenne), gdje je završila polovina od njene ukupne produkcije, a mnoge je poklonike pronašla i u Kini.

Panamera nije u potpunosti sastavljana u tvornici u Leipzigu, jer je njena karoserija nastajala u Volkswagenovoj tvornici u Hanoveru odakle je dopremana u Leipzig na završno sklapanje. Panamera druge generacije sastavljat će se od početka do kraja u tvornici u Leipzigu, zajedno sa modelima Cayenne i Macan. Postrojenja su već spremna.

Nova će Panamera svoje prvo predstavljanje pred publikom imati u oktobru na Sajmu automobila u Parizu, a u prodajnim će salonima biti prije kraja tekuće godine.