Noviteti
0

Proizvedena milionita Mercedes-Benz C-klasa

Klix.ba
C-klasa je postavila novi rekord za tvornicu Mercedes-Benz putničkih automobila.

Sa milion proizvedenih vozila u manje od tri godine koji su se sastojali od game tri modela: sedana, stationwagona i sport coupea, C-klasa je postavila novi rekord za tvornicu Mercedes-Benz putničkih automobila.

Nikada prije nije proizvedeno toliko vozila iz samo jedne Mercedes-Benz klase u tako kratkom periodu. Čast da bude milioniti primjerak C-klase pripala je prelijepom srebrnom C 200 KOMPRESSOR modelu koji će biti uručen prof. Jurgenu Hubbertu, članu menadžerskog tima DaimlerChrysler AG grupe koji je odgovoran za Mercedes Car Group.

"Proizvodnja milion primjeraka C-klase u periodu kraćem od tri godine je veliko dostignuće za našu kompaniju.", kaže Hubbert. "To demonstrira izvrstan uspjeh ovog modela na tržištu koji je vodio glavnu ulogu u podizanju prodaje Mercedes-Benza". Hubbert također dodaje kako je ovo prvi model kompanije koji je imao sve karoserijske oblike stationwagona, sporcoupea i sedana zasnovane na jednoj platformi. "Uspjeh C-klase pokazuje da vodimo ispravnu strategiju za Mercedes-Benz marku, te sada namjeravamo da je primjenimo i na ostale modele također.", dodao je prof. Hubbert.

C-klasa kombinuje elegantan i dinamičan dizajn sa izvanrednom opremljenošću i inovativnim sigurnosnim konceptom koji ispunjava posljednje standarde. U junu 2002.g., C-klasa je nagrađena sa 5 zvjezdica, najboljom mogućom ocjenom, na testiranju Euro NCAP-a. Također, od jeseni 2002.g. moguće je naručiti i 4MATIC pogon na sve točkove koji doprinosi većoj sigurnosti, komforu i prije svega, boljem držanju ceste. C-klasa je dostupna u kombinaciji sa čak devet agregata, pet benzinskih i četiri CDI dizelska motora, koji nude opseg snage od 105 do 260 kilowatta. Sport coupe također dolazi sa širokom gamom motora koja se sastoji od četiri benzinska i dva dizelska motora snage od 105 do 260 kilowatta.