Noviteti
38

Procurile prve fotografije nove Fieste

Klix.ba
Iako zvanična premijera još nije održana, na internetu su se već pojavile prve fotografije najnovijeg izdanja Fordovog popularnog modela Fiesta.

Sedmo izdanje Fieste u Fordu nazivaju tehnološki najnaprednijim automobilom B segmenta do sada, a ono što se može vidjeti na fotografijama je evolutivni pristup prilikom dizajniranja karoserije Fordove najnovije uzdanice u pretrpanoj klasi u kojoj je čeka mnogo konkurenata.

Fiesta je dobila "novo lice" koje sada krase manja kućišta svjetala i veća maska hladnjaka, što sve zajedno prilično podsjeća na aktuelno izdanje za broj većeg modela Focus. Na fotografijama se može vidjeti i izgled Fieste s paketom opreme ST Line (posebne felge i drugačiji odbojnici) iznad kojeg će u ovom slučaju biti samo Fiesta ST.

U odnosu na istoimenu prethodnicu, nova je Fiesta nešto veća i putnicima će ponuditi više prostora u kabini koja je obložena materijalima koji su se ranije koristili u automobilima iz viših kategorija. Među novotarije na koje će moći da računaju kupci nove Fieste spada i posljednje izdanje Fordovog multimedijalnog sistema SYNC3.

Tehnički detalji još uvijek nisu poznati, a prema mnogim preliminarnim izvještajima Ford Fiesta više se neće moći dobiti sa atmosferskim 1,25-litarskim motorom, jer je njegovo mjesto ustupljeno turbo-benzinskoj verziji.

Najsnažniju Fiestu ST trebao bi pokretati 1,6-litarski turbo-benzinski motor sa (najmanje) 200 KS, a jedna od novosti koje se vežu uz sedmu generaciju Fieste je i potvrda iz Forda o njenom trkaćem izdanju koje će naredne sezone uzeti učešće u WRC-u (World Rally Champioship).

Prvi primjerci u prodajne salone širom svijeta trebali bi stići u prvoj polovini naredne godine.