Osvježenja iz Porschea
0

Privlačniji Boxster i Cayman

Sarajevo-x.com
Iako je javnost već očekivala premijeru Caymanove S Sport verzije, Porsche je iskoristio priliku i sve iznenadio uporednom premijerom posebne serije Porsche Design Edition 2 modela Boxster.

Razlog za ovako intenzivan razvoj novih verzija i serija već dobro poznatih modela nije tek puka dizajnerska egzibicija, već praktična potreba koju diktira potražnja. Naime, s obzirom da su posebne serije Caymana, tačnije Porsche Design Edition 1, i Boxstera RS 60 Spyder, već odavno rasprodane u Porscheu su odlučili da ponude nove ograničene edicije, s tim da su Cayman i Boxter ovaj put zamjenili uloge.
Tako će Boxster S Porsche Design Edition 2 biti upečatljivo obilježen Carrera bijelom bojom ali i posebnim detaljima kao što su 19-inčne SportDesign felge, bočni otvori za zrak, centralna konzola i instrumenti u bijeloj boji, a prepoznatljivost garantuju i sive linije koje se pružaju preko cijelog automobila. Posebnost ovakvog Boxstera je i to da će svaki budući kupac uz automobil dobiti Porsche Design Edition 2 Cronograph koji je posebno dizajniran i razvijen u skladu sa Boxsterom.

S druge strane, Cayman S Sport će biti proizveden u samo 700 primjeraka, što će biti istaknuto i posebnom pločicom sa serijskim brojem iznad pretinca za rukavice. Iz Porschea ističu da će ovaj Cayman biti dostupan i u drugim bojama osim upadljive narandžaste u kojoj je predstavljen. Pored očitih vanjskih oznaka Cayman S Sport u odnosu na standardne verzije će dobiti i Porscheov napredni PSM (Porsche Stability Management System) sistem za kontrolu stabilnosti, 10 milimetara niže podešen ovjes, kao i obloge od alcantare u unutrašnjosti.

Ove znatno privlačnije Porschee pokretaće isti motor. Tačnije, 3,4-litarski šestocilindraš koji je zahvaljujući novom sportskom izduvnom sistemu ojačan za 8 KS, pa ukupno proizvodi 303 KS i u oba modela garantuje vrhunske performanse.