Nova era u kompaktnoj klasi
0

FOTO / Prezentirana nova Mercedes-Benz B-klasa

Sarajevo-x.com
AUTOline, glavni zastupnik Daimlera AG za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu je bosanskohercegovačkoj javnosti prezentirao novu B-klasu, koja je svjetsku premijeru doživjela na posljednjoj IAA Međunarodnoj izložbi automobila u Frankfurtu.

Druga generacija B-klase najavljuje novu eru u kompaktnoj klasi Mercedes-Benza, kako u dizajnu, tako i u tehnologiji. Novi kompaktni "sports tourer" dobio je potpuno nove 4-cilindarske benzinske i dizelske motore s direktnim ubrizgavanjem goriva i turbo punjačima, novi automatski mjenjač s dva kvačila te niz novih sigurnosnih sistema.

Znatno agilnija i učinkovitija, ali jednako udobna i prostrana, nova B-klasa ima
mnogo prednosti. Dinamičnost ovog kompaktnog "sports tourera" je, na prvi pogled,
uočljiva zahvaljujući smanjenoj visini vozila i uspravnijem položaju sjedenja u njemu. Prema riječima Semira Drnde, voditelja marketinga i prodaje putničkih vozila u AUTOlineu, nijedna nova generacija nekog modela u historiji Mercedes-Benza nije odjednom donijela toliko inovacija kao nova B-klasa.

Potrošnja goriva nove B-klase manja je za do 21 posto u odnosu na prošlu generaciju. Mercedes-Benz je za B-klasu razvio potpuno nove motore. Oba dizelska modela, B 180 CDI BlueEFFICIENCY sa 109 KS i B 200 CDI BlueEFFICIENCY sa 136 KS, sada troše samo 4,4 litara goriva na pređenih 100 kilometara, uz emisiju štetnih plinova od samo 114 i 115 g CO2/km. Benzinski modeli također su znatno popravili performanse, pa B 180 BlueEFFICIENCY sa 122 KS i B 200 BlueEFFICIENCY sa 156 KS sada troše svega 5,9 litara goriva na pređenih 100 kilometara te emituju 137 i 138 g CO2/km.

Uz nove motore, Mercedes-Benz je za novu B-klasu razvio i nove automatske i ručne mjenjače. Simultani razvoj omogućio je savršenu koordinaciju novih motora i mjenjača, koji uz uvođenje ECO start/stop funkcije, sada standardne za sve modele B-klase, osiguravaju maksimalnu efikasnost. U B-klasi Mercedes-Benz je premijerno predstavio svoj novi automatski mjenjač 7G-DCT s dva kvačila.

Detalji u B-klasi pokazuju posebno Mercedes-Benzovo razumijevanje kvalitete i estetike, a mnogi su do sada bili rezervirani za luksuzne limuzine viših klasa. U tom smislu, po želji je dostupna i instrumentna ploča obložena ARTICO kožom s ukrasnim šavovima. Četiri paketa opreme Chrome, Sports, Exclusive i Night omogućavaju individualno opremanje B-klase, prema želji vlasnika vozila.

U unutrašnjosti, pažnju odmah privlače veliki trodimenzionalni umeci. Dostupne su četiri verzije koje pokrivaju široki spektar stilova, od modernog, preko sportskog do elegantnog. Svim je izvedbama zajednička kombinacija luksuza, atraktivnog izgleda, visoke kvalitete i trajnosti.

Tri velika okrugla ventilacijska otvora u sredini i jedinstveno dizajnirane križne mlaznice daju sportsku notu dizajnu interijera. TFT displej u boji dostupan je u dvije veličine (147 i 178 mm), kao da lebdi iznad otvora, a pored toga je i prefinjenog dizajna - pocinčani okvir u kontrastu je s pozadinom od crnog klavirškog laka. Sve je to samo dio atraktivnih dodataka u kokpitu nove B-klase. Trokraki upravljač s hromiranim umecima u sredini, instrumentna ploča s četiri okrugla analogna instrumenta te sjedišta s kontrastnim šavovima dodatno
naglašavaju sportski duh nove B-klase.

PRE-SAFE® sistem preventivne zaštite putnika prvi put je dostupan u kompaktnoj klasi. U slučaju rizičnih situacija u saobraćaju, automatski se aktiviraju mjere za zaštitu putnika, zatežu se sigurnosni pojasevi, zatvaraju prozori i krovni otvor te se u optimalnu poziciju pomjeraju prednja sjedišta, tako da se postiže maksimalna efektivnost zaštitnih sistema.

B-klasa serijski je opremljena i Collision Prevention Assist - radarskim sistemom za izbjegavanje sudara te Brake Assist - asistentom za kočenje. Sistem za izbjegavanje sudara u slučaju rizičnih situacija akustično i optički upozorava vozača te priprema Brake Assist sistem, koji izračunava potrebni kočioni pritisak; kad se pritisne papučica kočnice, sistem automatski aktivira izračunati stepen kočenja kako bi se spriječio sudar.

B-klasa opremljena je i najmodernijim sistemima zaštite i asistencije, koji su do sada bili rezervirani za veće modele Mercedes-Benza, kao što su Adaptive Highbeam Assist - sistem adaptivnih dugih svjetala, Blind Spot Assist - asistent za mrtvi ugao, Lane Keeping Assist - asistent za voznu traku, Attention Assist - sistem praćenja koncentracije vozača, Speed Limit Assist - asistent za prepoznavanje ograničenja brzine, Active Parking Assist - sistem pomoći pri parkiranju, Distronic Plus - radarski tempomat, kamera za vožnju unatrag i Linguatronic - sistem govornog upravljanja. Tu su i Comand Online multimedijalni sistem s pristupom internetu, uz praktičan sistem pristupa internetu upravljan glasom Linguatronic, kao dva rješenja za navigaciju (zavisno od želja i potreba).

Koncept "energy space" znači da je nova B-klasa već spremna za razvoj modela s alternativnim pogonom, što znači da ima spreman odgovarajući prostor u karoseriji vozila koji omogućava modifikaciju podnice vozila i prilagodbu za alternativni pogon. Podni odjeljak u dijelu ispod zadnje klupe nudi prostor za akumulatore alternativne energije.

Cijene nove B-klase u Bosni i Hercegovini iznose 51.375 KM za model B 180 CDI BlueEFFICIENCY, 55.666 KM za model B 200 CDI BlueEFFICIENCY te 48.343 KM za benzinski B 180 BlueEFFICIENCY i 52.062 KM za, također benzinski, B 200 BlueEFFICIENCY

Prve isporuke nove B-klase u Bosni i Hercegovini planirane su za novembar 2011. godine.